На Рождество Христово свършват и Коледните пости

  • 22 декември 2018 08:21

  • 560
  • 0
На Рождество Христово свършват и Коледните пости
© Pixabay

На 24 срещу 25 декември, в пещера край Витлеем, се е родил Исус Христос, Син Божий. Източноправославната църква посреща Рождество Христово с 4-седмичен рождественски пост, който, по думите на отец Емил, свещеник в пловдивската църква "Света Петка", "ни кара православните християни да излезем от бурите житейски, да са вглъбим в себе си и да посрещнем Христос".

Така празникът няма да бъде само трапезен и изпълнен с лъскави подаръци, а ще приемем най-големия подарък, който е сам Господ, защото той "дарява сам Себе си", казва отец Емил. И заради празничния дух, който витае в тази нощ, Църквата не отрича цялото това настроение, което допълнително идва от Коледа с елхата и подаръците, с тържествените събития, допълва свещеникът.

На 24 декември вечерта във всички храмове у нас се отслужва Празнична рождественска света литургия, която е кулминацията на постите, и след която богомолците са готови да приемат Свето причастие. Разликата от другите служби, допълва отец Емил е, че песнопенията са особено тържествени, прославящи Господа. Колкото и да сме красноречиви не можем да опишем радостта си, която изживяваме в храма, отбеляза той.

На въпрос защо Рождество Христово се нарича още и Коледа, свещеникът отговори, че това наименование идва от римските календи. Това е времето, когато в Римската империя се отбелязва празникът на Слънцето и който впоследствие преминава като име и на Рождество Христово.

Свещеникът смята, че броят на ястията на коледната трапеза не трябва да се броят и не е задължително те да са нечетен брой. Различно се тълкува това, казва отец Емил и обяснява, че е по-важно Христос да е на трапезата сред нас, а ние да сме в мир и разбирателство.

А дали блюдата ще бъдат 3, 9 или 12 блюда - не е важно, смята той. Според него цифрите се свързват със Светата Троица, с 12-сте Апостоли, с 9-те ангела и въпреки това не трябва да битовизираме празника, да го превръщаме в празник на трапезата, защото, по думите му, "Христос не се е родил на празничната трапеза, а в пещерата".

На своите енориаши, а и на всички хора, отец Емил пожелава много здраве и обич. Ще ги поздравя с това, с което и сам Господ ни поздравя - "Мир Вам" /Мир на всички вас/, но за да има мир около нас, трябва да има мир и вътре в нас, подчерта отец Емил.

Всички миряни знаят, че на Бъдни вечер на трапезата задължително трябва да има постни ястия, от които най-важна е питата. Колкото повече са блюдата, толкова по-богата ще е настъпващата година, а броят им трябва да е нечетен.

Най-важното, всички да са единни, че на тази вечер - Бъдни вечер се празнува вкъщи в семейна атмосфера. А на 25 декември, Коледа, вече се консумира месо за първи път.

В различните страни хората следват различни традиции и обичаи, но навсякъде по света Коледа се свързва със събирането на семейството, сплотяване около огнището, с желанието да зарадваме най-близките си и любими хора с подаръци, с надеждата, че предстоящата година ще бъде по-богата и плодородна, с вярата, че доброто тепърва предстои.

Последвайте канала на

БТА
560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини