Иван Хиновски пред "Новини.бг.": Бивш шеф на "Булгартрансгаз" ни "спечели" глобата от 77 млн.евро, ще плащаме всички

Иван Хиновски пред "Новини.бг.": Бивш шеф на "Булгартрансгаз" ни "спечели" глобата от 77 млн.евро, ще плащаме всички новини архив

Преди дни Европейската комисия наложи глоба на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) в размер на над 77 милиона евро. Глобата на ЕК е наложена на БЕХ, неговото дъщерно дружество за доставка на газ "Булгаргаз" и друго негово дъщерно дружество за газова инфраструктура - "Булгартрансгаз". Причината за тази санкция е блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.За коментар по темата "Новини.бг." потърси енергийният експерт Иван Хиновски. Той има над 40-годишен опит в управлението на енергетиката. В момента е председател на Българския енергиен и Минен Форум и директор в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия.

"Ситуацията с наложената глоба на БЕХ не ме учудва, защото още през 2010 година възникнаха сериозни спорове между "Овъргаз" и "Булгартрансгаз" за предоставяне на капацитет за пренос на малки количества природен газ за клиентите на "Овъргаз". Но в интерес на истината днешния БЕХ не носи тази вина, тя е на тогавашното ръководство на "Булгартрансгаз" в лицето на Иван Дреновички, който въпреки решението на тогавашния Съвет на директорите и предписанието на тогавашния председател на ДКЕВР не е изпълнил задължението си – приложен е модела „мълчалив отказ”.

През 2012 година тогавашният изпълнителен директор на "Овъргаз" Сашо Дончев депозира  жалба в ЕК за злоупотреба с монополно положение от страна на българския газов оператор. В резултат на това ЕК започва проверка от 2012 година за практиките на БТГ за периода от преди 2010 г. до 2017 година включително. Първоначалното обвинение на ЕК Дирекция „Конкурентноспособност” е, че БТГ е нарушавала правилата на европейския енериен съюз за недопускане на злоупотреби с монополно право в продължение на 8 години, но след проверката ЕК констатира, че от началото на 2015 година такива нарушения не се извършват.

Премиерът като е казал, че тази глоба няма да я плащат данъкоплатците, единственото, което е имал  предвид може да бъде, че тя няма да влиза в ценообразуване на електроенергията и природния газ. Т.е., че няма да се плаща директно от потребителите и бизнеса, но в действителност пак гражданите непряко ще я заплатят, защото цялата сума на глобата ще се събере от неразпределната печалба на дружествата в БЕХ-групата, което ще им намали печалбите, т.е. фактическище намали приходите в бюджета от данъци, а това означава по-малко пари за образование, социални разходи, здравеопазване и т.н.

Този скандал няма да приключи в близките 1-2 години, защото БЕХ възнамерява да обжалва санкцията на ЕК, което е дълъг процес с неясен край.

Един от проблемите по този  казус е сравнително ограничената, понякога противоречива и строго контролирана информация, постъпваща в публичното пространство. А в интерес на истината  днешното ръководство на Министерство на енергетиката и БЕХ не носят пряка вина за тази санкция и би трябвало открито и професионално да информират обществото по случая, което, впрочем се случва в последните дни, когато двамата изпълнителни директори на "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" дадоха обширни интервюта с подробни обяснения по случая".

Спорт

Коментари

 1. 2018.12.23 | 21:36

  Алоо тука е България, чулиииии

 2. 2018.12.23 | 21:35

  Пак някакъв руски педераст зомбиран от руска литература

 3. 2018.12.21 | 10:14

  Този пак ли е станал от "зелените".

  1. 2018.12.21 | 10:39

   Toй е идиот!!!!

 1. 1

Напиши коментар

Водещи новини

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?