78% от българите са против еднополовите бракове

  • 17 декември 2018 12:40

  • 1055
  • 5
78% от българите са против еднополовите бракове
© gettyimages

78 на сто от българите са против еднополови бракове. Народът ни е умерено толерантен, когато става дума за семейните отношения. Това показват данни на "Галъп интернешънъл" от редовната независима изследователска програма на "Галъп" "лице в лице". Проучването е проведено между 30 ноември и 7 декември сред 818 души.

То е планирано и направено по повод на предстоящите коледни празници, отбелязват социолозите, като уточняват, че изследването е направено преди започналия наскоро дебат за толерантност към хомосексуализма и няма нищо общо с този дебат.

Разводи, свободни отношения, аборти и т.н. се приемат широко, но не се приемат, например, еднополови бракове, сочат данните. Мнозинства от над 70 на сто се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Също мнозинства от над 70 процента защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак.

Мнозинства от по около две трети от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения. Идеята за възпитателно насилие не се споделя широко и по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи.

Мнозинство от 75 на сто няма нищо против стереотипа мъжът, основно, да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да". Следващи изследвания трябва да покажат дали и доколко обществото ни възприема подобни възгледи и по други теми, уточняват социолозите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1055 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
asd

2018.12.17 | 13:38

4

нормалните хора не сключват бракове, а педалите искат да се афишират с бракова. тоя свят се обърна с главата на долу и краката на горе. превърнаха ненормалното в нормално, а нормалното в пошло. як социален инжинеринг се прави върху изстрадалия ни народ.

Съзнанието определя битието!

2018.12.18 | 12:15

5

Разпадът на семейният модел не е от вчера, и затова сега берем горчивите му плодове. Основната причина е навлизането на т.нар. "модерна култура" от края на 19 и началото на 20в. Тя удря първо християнската ценностна система и нейната йерархичност. Първо падат като жертва свенността, скромността, целомъдрието, умението да се вписваш в една ясна семейна йерархия. От семейна, културата започва да става индивидуалистична. Философията за свобода се предифинира и хората започват да се спасяват не В и Чрез семейството, а в пълната неангажираност и бягство от отговорности. Всичко това разстройва и обърква ценностните ориентири и крепостта на семейният идеал започва да се възприема като затвор. Да са ни честити новите ценности, новият морал и автономната безрелигиозна етика, където липсва етическата санкция!!!

Budaland

2018.12.17 | 13:33

3

Ами то аз съм против еднопартийната система, ама то май така пак стана.

2018.12.17 | 13:16

2

Какви еднополови бракове бе изроди,….......

2018.12.17 | 13:15

1

Какви еднополови бракове бр изроди,….......

Добави коментар

Водещи новини