Младен Маринов: Всички ние сме длъжници на нашите деца

  • 14 декември 2018 15:55

  • 1417
  • 1
Младен Маринов: Всички ние сме длъжници на нашите деца
© Novini.bg

Министърът на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, бе гост на заключителната конференция по проект „Разкажи ми историята – развитие на екипи от експерти за междуинституционално сътрудничество при случаи на деца - жертви или в риск от насилие“. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

„Една от най-трудните, най-сложните и специфични отговорности е тази за съдбата на нашите деца, на които всички ние сме длъжници. Тяхното устойчиво развитие е в нашите ръце и като родители. Убеден съм, че правилното идентифициране на проблема, обучението на служителите и най-вече координацията между институциите ще доведат до ефект от наша отговорна работа“, с тези думи министър Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, благодари на експертите от Института по психология, които в своята практика идентифицираха един сериозен проблем и разработиха проект на тема „Разкажи ми историята“.

Вътрешният министър отбеляза ключовото място на служителите на МВР, които в повечето случаи приемат първите сигнала за насилие и влизат в непосредствен контакт с жертвите. По думите му особено сложно и мъчително е когато жертва на престъпление се оказва именно дете. „На професионалистите се пада отговорната задача да проведат разговора така, че да сведат до минимум травмата от повторното преживяване на ужаса“ допълни той. Проектът подкрепя процеса на промяна и най-вече - на въвеждане на нова професионална култура и практика за работа с деца, жертви и свидетели на престъпления. Той поставя и началото на едно още по-тясно сътрудничество между МВР и представителите на ключовите институции и неправителствените организации, ангажирани с превенцията и противодействието на насилието на деца, обясни директорът на Института по психология – МВР Кристина Николаева.

Тя изрази и общата позиция, че взаимната координация и общите действия на съд, полиция, неправителствен сектор, местна власт и социални служби са единственият възможен начин за ефективна и бърза защита на децата - жертви или в риск от насилие. Да работим до крайната цел – съхраняване на здравето и психиката на децата, да ги предпазим от това отново да бъдат травмирани в процеса на досъдебно и съдебно производство, призова г-жа Николаева.

По време на заключителната конференция бяха представени основните дейности по проекта и постигнатите резултати. Обсъдени бяха ключови теми, свързани с проблематиката, дискутиран и споделен бе личен опит от страна на експертите, ангажирани в работа с деца - жертви на насилие. Направени бяха заключения и препоръки за повишаване ефективността на системата за работа с деца в риск.

За реализирането на целите на проекта, съфинансиран по Програма „Правосъдие и потребители“ на Европейския съюз, чийто партньор е Фондация „Институт по психология на групите“, са проведени 33 тренинга в два типа обучения с представители на различни институции. За работа с деца - жертви или в риск от насилие, са обхванати 460 експерта работещи с деца в рамките на МВР и Агенция „Социално подпомагане“ - инспектори „Детска педагогическа стая“, полицейски инспектори, социални работници, служители на Дирекция „Национална система 112“ и разследващи полицаи. В обученията за подобряване на екипната работа на представителите от Координационния механизъм са били включени 200 професионалисти от институциите, представени като основни и алтернативни участници– полицаи, социални работници, прокурори, лекари, педагогически специалисти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1417 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tsvetan lazarov spasov 7406087068

2018.12.14 | 16:49

1

spiashtia nameri nekva da razdelim

Добави коментар

Водещи новини