Кристиян Шкварек: Консервативната идея няма да умре (видео)

  • 11 декември 2018 10:43

  • 497
  • 0
Кристиян Шкварек: Консервативната идея няма да умре (видео)
© Novini.bg

В литературен клуб "Перото" бе представен първият по рода си в България "Годишникъ" на консервативната мисъл.

Инициативата бе дело на платформата "Консерваторъ".

Един от организаторите Кристиян Шкварек обясни пред Novini.bg защо се е включил в инициативата, жива ли е консервативната идея и намира ли почва тя в Европа.

„Консервативната идея няма как да умре. Тя не е нещо социално конструирано, нещо изкуствено, което трябва да се налага постоянно. Това е нещо, което живее в бита, традициите, културата, религията на хората, няма как да бъде изкоренено, освен с много сериозни мерки на някои режими. Консерватизмът в момента не само намира почва в Европа, а и той преживява един ренесанс, едно пробуждане, тъй като в продължение на няколко десетилетия специално в Западна Европа и в Северна Европа имаше цензура да се говори за някои идеи, които преди това бяха възприемани за нормални. Тази цензура предизвика реакция, а тази реакция в момента предизвиква пробуждане“, заяви Шкварек.

Относно предстоящите евроизбори, Кристиян Шкварек сподели, че има очаквания тези политици и партии, които заявят консервативни позиции да го правят от автентична мотивация, а не от гледна точка на това да се яхне вълната. Има голяма опасност популизма да бъде превзет и яхнат от хора, които не са консерватори, добави той.

Хората обаче не са глупави и могат лесно да преценят този човек наистина ли е консерватор или не, поясни Шкварек.

На въпрос дали се притеснява "Годишникъ" да стане жертва на фалшиви новини, Кристиян Шкварек отговори, че за момента не е забелязал подобно нещо.

Цялото интервю на Novini.bg с Кристиян Шкварек може да видите и ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини