От ГИТ поясниха как трябва да се заплаща трудът по празниците

  • 10 декември 2018 12:07

  • 4972
  • 2
От ГИТ поясниха как трябва да се заплаща трудът по празниците
© Pixabay (архив)

Тази година има общо 5 почивни дни за Коледа, но затова пък 31 декември ще е работен ден. Официални празници са 24 декември – Бъдни вечер, 25 и 26 декември – Рождество Христово. Първият работен ден след Коледа се пада на 27 декември. Почивен ще бъде и 1 януари – Нова година.

При работа през празничните дни на служителя се полага допълнително възнаграждение. При 8-часова работна седмица и трудов договор, надницата и извънредният труд се умножават по две. Така, работникът получава до 400% повече, защото е работил на официален празник.

„Върху тази по-висока надница има данъци и осигуровки, които в нормален работен ден се дължат върху надницата ни, в почивен са върху сумата умножена по две или четири. На празник се заплаща минимум двойна надница, независимо как се отчита работното време”, заяви пред камерата на БТВ Дина Христова от Главна инспекция по труда. 

Христова обясни, че при сумирано отчитане, когато празничните дни се падат работни по график, за този ден не се заплаща извънреден труд и допълнителното заплащане е до 200%. „Извънредният труд в празнични дни, когато не е в хипотезата на сумирано отчитане на работното време, трябва да бъде определен със заповед. Работниците трябва предварително да знаят, минимум 24 часа по-рано, че те ще работят на този ден”, допълни Христова.

В сферата на услугите и промишлеността най-често се използва сумираното отчитане на работното време. Христова посочи, че по празниците няма сигнали срещу некоректни работодатели.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4972 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
s

2018.12.10 | 13:04

1

Няма такава глупост да се работи на 31.12.

2018.12.10 | 14:35

2

31.12 винаги е работен ден, ако е през седмицата.

Добави коментар

Водещи новини