Обявена е процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по ОПОС

  • 06 декември 2018 09:54

  • 377
  • 0
Обявена е процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по ОПОС
© Булфото (архив)

Управляващият орган на ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ обяви процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“  на обща стойност 111 442 101,58 лв.

Отчитайки значимите нужди в сектора, финансовият ресурс по програмата се фокусира в ограничен брой общини – конкретни бенефициенти по процедурата. Това са Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община.

Процедурата чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ има за цел да се намалят наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление. Същевременно финансирането ще допринесе за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с осъдителното решение на Съда на ЕС за неспазване на нормите за съдържание на ФПЧ10 в атмосферния въздух.

Мерките, които ще бъдат подкрепени със съфинансиране от Кохезионния фонд на ОПОС 2014-2020 г., са свързани с подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с алтернативни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа.

Като крайна алтернатива (когато всички други опции са неприложими или изчерпани) е допустима и подмяната на старите печки с модерни уреди на дърва или въглища, които отговарят на техническите параметри за екодизайн.

Тези мерки, едновременно с планираните информационни и образователни кампании, се очаква да доведат до промяна в цялостното мислене на гражданите по отношение опазване чистотата на въздуха. С това ще се постави основата на ефективен национален модел за преодоляване на проблемите с нарушеното качество на атмосферния въздух в резултат от битовото отопление.

Максималният срок за физическо изпълнение на дейностите по проектите е 54 месеца.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини