Парламентът въведе работни квоти за наемане на хора с увреждания (обновена)

  • 05 декември 2018 12:36

  • 912
  • 0
Парламентът въведе работни квоти за наемане на хора с увреждания (обновена)
© Novini.bg (архив)

Парламентът прие окончателни промени в Закона за хората с увреждания, с които се въвежда работна квота за назначаване на работници и служители с трайни увреждания. Работодатели с 50 до 99 работници трябва да назначат едно лице с увреждане.

Работодатели със 100 и над 100 работници - две лица на сто от състава. Работодателите са освободени от това си задължение, ако има специфични фактори, които възпрепятстват наемането на хора с увреждания, ако няма хора с увреждания, насочени от Бюрата по труда. Ако работодателят прилага алтернативни мерки за заетост на лица с увреждания, също ще бъде освободен от квота. Работодатели, които не изпълнят работните квоти, всеки месец дължат компенсационна вноска в размер на 30% от минималната работна заплата за всяко незаето работно място за човек с увреждане.

Работодателите трябва да назначат лицата с увреждания в 3-месечен срок, след като са били уведомени за задължението си по закона. Предложението на НФСБ квотите да отпаднат беше отхвърлено.

Депутатите решиха още на работодател, който не е изпълнил квотата за назначаване на хора с увреждания или не е въвел алтернативни мерки, да се налага глоба от 1000 до 2000 лева или имуществена санкция от 2000 до 5000 лева. При повторно нарушение глобата е от 4000 до 10 000 лева.

Според закона организациите на и за хората с увреждания, които искат да бъдат признати като национално представителни, трябва да имат най-малко 5 години опит в областта на социалното приобщаване. Те трябва да имат и членове в не по-малко от 25% от общините. От бюджета държавата ще финансира организациите.

Дейностите по Закона за хората с увреждания ще се финансират от държавния бюджет, от бюджетите на общините, от национални и европейски проекти и програми, както и от дарения.

Последвайте канала на

Владимир Василев
912 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини