Бисер Петков: Съзнавам, че е трудно да се живее с тези пенсии (видео)

  • 05 декември 2018 09:11

  • 2592
  • 1
Бисер Петков: Съзнавам, че е трудно да се живее с тези пенсии (видео)
© Кадър: БНТ

Това беше една напрегната година, която се надявам да приключи с удовлетворяващ за всички страни резултат. Надявам се двата основни законопроекта за хората с увреждания да бъдат приети днес в пленарната зала без изненади. Това заяви в сутрешния блок на БНТ социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

,,Изпитвам удовлетворение, че тази съвместна работа, на която посветиха усилие не малко хора, и от страна на майките, и екипа на омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, самият омбудсман, колегите от правителството, има своя положителен завършек. Давам си сметка, че това е само първата крачка и че работата трябва да продължи с още по-интензивни темпове, защото след приемане на законопроектите, следва приемането на подзаконовите актове, които произтичат от тези закони, за да може реално те да се прилагат'', коментира министърът.

,,Проблемът е, че промените тръгнаха отзад-напред по отношение на база на медицинска експертиза. Все пак стъпки за промяна в тази насока бяха направени в Наредбата за медицинска експертиза. Но амбициите на майките са за една по-цялостна реформа, която те ще отстояват докрай в тяхната борба'', подчерта Петков.

,,Стъпки за промяна в медицинската експертиза бяха направени с измененията в наредбата за медицинската експертиза, които бяха гласувани от българското правителство и които са в сила. Там се промени начинът на оценка. Имаше промени и по отношение на ТЕЛК-овите състави'', каза той.

,,Право на новата месечна финансова подкрепа ще имат всички хора с трайни увреждания, или това са хората с над 50 процента инвалидност. За целта те трябва да подадат заявление до агенциите за социално подпомагане. Тази нова политика е обвързана с линията на бедност, която отразява разходите за живот, което предполага актуализиране на помощта. Хората в най-тежко тежко положение ще получат най-големия размер помощ, която е около 200 лева'', поясни той.

,,Разбирам пенсионерите и съзнавам, че е трудно да се живее с тези пенсии. Факт е, че възрастните у нас живеят благодарение на това, че продължават да се трудят и благодарение на близките си, които ги подпомагат финансово. Изплащането на коледните добавки към пенсиите започва от 7-ми декември'', завърши Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Последвайте канала на

Владимир Василев
2592 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.05 | 09:35

1

за полицаите,военните,даскалите ,бюджетните служители и др.категории чиновници,ЗА МАГИСТРАЛИ,САНИРАНИЯ ЗА РАЗНИ НУЖНИ И НЕНУЖНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ СТРОЕЖИ ПАРИ БОЛ,ПАРИ МНОГО ,ЗА БЕДНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ПАРИ НЕТ

Добави коментар

Водещи новини