Леден фестивал ще радва русенци и тази зима

  • 04 декември 2018 15:54

  • 355
  • 0
Леден фестивал ще радва русенци и тази зима
© Булфото (архив)

Осем скулптори от седем държави ще ваят ледени фигури на фестивал в Русе. Темата е "Сребърните кънки" и е заимствана от едноименната детска книга на Мери Мейпс Додж, съобщи директорът на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова.

Участниците са Санита Равина от Латвия, Дамиан ван дер Велден от Холандия, Таутвилас Повилионис от Литва, Юси Миетинен от Финландия, Даниел Кънчев от България, Ирина Тафлевская и Андрей Важински от Украйна и Руслан Коровков от Русия.

За "Русе Айс фест" организаторите са осигурили 130 ледени блока с общо тегло 20 тона. Скулпторите работят от днес, като за публиката фестивалът ще отвори врати на 7 декември /петък/, когато ще бъде и награждаването на победителите.

Санита Равина от Латвия ще извае от лед "Момче, което се върти в колело". "То символизира кръга на живота, който се върти и понякога губим, понякога печелим, като всичко се повтаря", обясни Санита Равина и допълни, че за първи път е в Русе.

Скулптурата на Дамиан ван дер Велден от Холандия е наречена "Сребърна линия". По думите й това ще бъде танц с кънки, който изразява любовта между мъжа и жената.
Юси Миетинен от Финландия ще покаже чрез творбата си чувството на свобода, което изпитва кънкьорът, пързаляйки се по леда. Творецът, който за първи път е в България, обясни, че от 20 години изработва скулптури от лед.

Таутвилас Повилионис от Литва ще покаже на фестивала творбата си "Опитайте да влезете в моите обувки". Той обясни, че най-важното е човек да се забавлява, като тогава няма значение дали обувките му са неудобни - широки или тесни, малки или големи.

Русенецът Даниел Кънчев ще сътвори леден часовник. Кураторите на фестивала Ирина Тафлевская и Руслан Коравков ще изработят леден бар и голяма ледена шейна, на която посетителите на фестивала ще могат да се снимат.

"Русе Айс фест" се организира за пета поредна година. Фестивалът ще бъде на закрито - в помещение с площ от 144 кв. м и с леден генератор, който поддържа температура около минус седем градуса. Така фигурите ще бъдат запазени до 14 февруари догодина. Съпътстващата програма на фестивала е разнообразна, като включва пленери за ледени рисунки и барелеф, игри и състезания.

Последвайте канала на

Десислава Станева
355 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини