Отпускат 115 млн. лв. на седем общини, за да подобрят качеството на въздуха (видео)

  • 30 ноември 2018 11:22

  • 2869
  • 1
Отпускат 115 млн. лв. на седем общини, за да подобрят качеството на въздуха (видео)
© Pixabay

Седем общини ще бъдат пилотно подпомогнати със 115 млн. лв. за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Новината съобщи министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе във връзка с приемането на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух, предаде репортер на Novini.bg.
„Това е една голяма програма, която под себе си носи много други ангажименти, включително и програмите на общините, които се пишат и в момента. В нея се опитваме да направим ясни разграничения кои са ангажиментите на държавата и какви са ангажиментите на местната власт и как тя трябва да бъде контролирана, за да ги изпълни, за да се постигне съответствие през 2024 г. Самият факт, че говорим за един толкова дълъг период от време показва колко сериозна е програмата“, заяви Димов.

Министърът посочи, че на национално ниво в Закона за чистотата на атмосферния въздух са заложени изисквания за качеството на твърдите горива. „Битовото отопление обаче е проблем номер едно. В почти всички градове превишаванията на фините прахови частици са през зимата, когато има сериозно битово отопляване. И това касае конкретните домакинства, поради което ОП „Околна среда“ ще даде около 115 млн. лв. на седем общини, които ще бъдат пилотни, за подпомагане точно на домакинствата“, каза още той и посочи, че тези пари няма да могат да бъдат използвани за общините.
„Сред седемте общини са София, Пловдив, Бургас, Видин, Смолян и още две. Има шест критерия, по които се избират общините“, заяви Димов.

„Бенефициенти са общините, а как ще ги разходват, ще решат самите те – това трябва да стане по начин, по който ще има най-голям ефект. Санкциите, които ще им се налагат, ще бъдат финансови“, каза още Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Седесарско безсрамие

2018.11.30 | 12:02

1

Седесарската пичкоч дава по 16 000 на община да чисти въздуха, а само главният мръсник на републиката, човекоподобният Цв. Цветанов, взима 13 000 на месец.

Добави коментар

Водещи новини