Столетничката Женика Василева си пожела още 100 години живот

  • 30 ноември 2018 07:45

  • 924
  • 0
Столетничката Женика Василева си пожела още 100 години живот
© Булфото

Още 100 години живот и здраве си пожела на рождения ден столетничката Женика Василева. Родена в края на Първата световна война в град Галац румънка се залюбва с български моряк, родом от Алфатар и се преселва през лятото на 1940 г. в Силистра. На 1 октомври същата година в народна носия, но без да знае думичка български, младата жена посреща Българската армия, освободила града от румънска окупация.

„Талисманът“ на семейството в родния Галац била малката Женика. Родените преди нея шестима братя и сестри не оцеляват и почиват много малки. Затова баща й изчакал 10 дни и чак тогава я регистрирал като новородено бебе. Така по документ Женика е родена на 29 ноември, но празнува със семейството си на 19 ноември. След нея се раждат още… 9 деца, шест от които достигат до зряла възраст. Днес в Галац живеят двете й сестри – на по 83 и 85 години.

Най-добре се живеело по царско време, споделя баба Жени, както я наричат близките и съседите. Всичко било евтино, а и тя била млада. Днес жената се радва на две дъщери, две внучки и един внук и 2-годишната правнучка Виктория.
„Коконата“ от Галац, както я нарекли след сватбата, бързо усвоила новия начин на живот и до 85-та си годишнина редовно копаела и работела по нивите и бостаните на село. Иначе по професия била шивачка и се пенсионирала пред 45 години в „Добруджанка“.

Да поздравят юбилярката в апартамента й на десетия етаж дойдоха секретарят на община Силистра Ростислав Павлов, който от името на кмета д-р Юлиян Найденов и подари торта и пожелания за още много рождени дни. Клон на банка също поздрави баба Жени с подаръци, като една от първите й клиентки в Силистра.

Рецептата си за дълголетие столетницата не издаде. Каза само, че без нескафе и малка ментичка денят й не започва. „Освен годините, които Господ ми е дал, главното е, че акълът ми е все още на мястото“, заяви Женика Василева.

Снимки: Булфото

Последвайте канала на

Novini.bg
924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини