Социален антрополог: Хората се чувстват все по-изолирани и изгубени

  • 24 ноември 2018 20:21

  • 21885
  • 2
Социален антрополог: Хората се чувстват все по-изолирани и изгубени
©

Не виждам общ профил на протестиращите. Бунтът е нещо изключително разрушително. Слава богу в България в това отношение сме доста кротки.  Има героична представа за бунт.  Случват се хора, което имат колективни проблеми и търсят решение. Ако властта не откликваше на исканията им, нямаше да седят нещата така. Това е форма на пряка демокрация, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов", социалният антрополог Харалан Александров. 

"Обществото е доста разтревожено и това не е само в България. Хората се чувстват все по-изолирани и изгубени. Няма такова нещо като класов интерес, например. Има много различни групи, които трансформират гнева с искания на протестите", каза още той. 

"Би могло да се направи паралел с протестите във Франция. Това, което става там обаче повече прилича на бунт. Структурата на Париж е направената така, че да не могат да се строят барикади. Много по-различна гражданска култура. България е кротка и има общество, което винаги гледа да си реши проблемите с договаряне и компромиси. Чрез социалните мрежи става възможен и отдушник. Склонни сме да ползваме властта за обвинения, затова, че например чиновникът се е държал зле с нас. Много от проблемите, намират своите решения. Например майките, започват да получават това, което искат. Комуникацията между обществото и властта е превърната в директен разговор,. Нормалното е да се ползва тази обратна връзка, в по-ниските нива на администрацията и премиерът според мен трябва да се намеси", категоричен беше Александров. 

"Аз не искам смяна на системата, защото сме в демокрация и смятам, че тя функционира достатъчно добре", каза още Харалан Александров.

Последвайте канала на

Novini.bg
21885 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
стефан

2018.11.25 | 10:28

1

Харлане, ти си на "всеко гърне миродия".Вие / политолози,антрополози и пр./ въобще не разбирате НАРОДА, защото сте на друго стъпало на СТЪЛБИЦАТА!!!!!!

2018.11.25 | 11:03

2

Най-хубавото при нас е, че всеки произволно срещнат на улицата разбира НАРОДА много по-добре от социалните антрополози, ФУТБОЛА много по-добре от футболистите и ПОЛИТИКАТА много по-добре от световните политици. Това е понеже той винаги е на правилното стъпало и ЗНАЕ, ако и да не е напускал родното си село, примерно.

Добави коментар

Водещи новини