Президентът удостои с орден "Мадарски конник" първа степен вицепрезидента на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер

  • 22 ноември 2018 14:12

  • 264
  • 0
Президентът удостои с орден "Мадарски конник" първа степен вицепрезидента на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер
© Президентство

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на удостои на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 с орден „Мадарски конник“ първа степен Робърт Сингер – вицепрезидент и главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес, съобщиха от прессекреатриата на президентството.

Държавният глава открои приноса на международната организация за популяризиране на моралния подвиг на България и народа ни със спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война. „Това е пример за морална сила, граждански дълг, който не трябва да се забравя и е особено актуален днес“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

При връчването на държавното отличие президентът изказа благодарност и за усилията, които Робърт Сингер полага за укрепване на приятелството между българския и еврейския народ. „Това отличие е израз на надежда за още по-пълноценно сътрудничество. Ние стоим рамо до рамо с вас в борбата с антисемитизма, ксенофобията и радикализацията, които се опитват отново да посеят езика на омразата в отношенията между общностите“, заяви държавният глава.

В тази благословена земя, наречена България, съжителството между различните общности може да бъде дадено за пример на много народи, заяви от своя страна Робърт Сингер. „Спасяването на българските евреи се помни от много хора, паметта ще свети като факел в тъмнината, сочещ пътя към преодоляване на жестокостта и несправедливостта. Нашата традиция повелява, че всеки, който е спасил живота на един човек, е спасил целия свят. Много евреи, дори да нямат връзка с България, пазят специално място за нея в сърцата си и приятелството между двата ни народа е непоклатимо“, заяви още на церемонията Робърт Сингер.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини