Манолова иска отговор защо в държавата с най-ниските налози горивата са най-скъпи

  • 20 ноември 2018 15:50

  • 2600
  • 3
Манолова иска отговор защо в държавата с най-ниските налози горивата са най-скъпи
© Пресцентър: Омбудсман на Р. България

Държавата трябва да даде отговор на въпроса защо при най-ниските нива на налозите у нас, цените на горивата не са най-ниските в Европа. Това заяви пред журналисти във Велико Търново омбудсманът на Република България Мая Манолова, предаде  Радио „Фокус“ – Велико Търново.

Манолова заяви, че проблем има и протестите на хората го доказват. Според нея при сегашните стойности на данък добавена стойност и акцизите и при ниските производствени разходи, дизелът и бензинът в България трябва да са много по-евтини. „Защо ние нямаме постоянно най-ниските цени на горивата. Това е отговор, който трябва да бъде даден от държавните институции и от който държавата, очевидно през институциите, бяга. Ясно е, че в условията на свободна пазарна икономика не държавата определя цените включително на горивата, но тук въпросът е дали ние наистина сме в свободна пазарна икономика. Ако това е така, със сигурност щяхме да имаме най-ниските цени в Европа“, коментира Манолова.

Тя добави, че в момента има 23 държави на Стария континент, в които бензинът е по-евтин и още 10, в които това важи за дизела. По думите ѝ това означава, че нещо в конкурентната среда не е на ред.

„Факт е, че от както хората протестират цените са паднали с 20 ст., значи може да се поддържат по-ниски цени. Не е сериозно аз да кажа дали има картел, дали има монопол на определени играчи. Има институции, които трябва да дадат отговор – има ли достатъчно конкуренция, така, че цените да се регулират по естествен начин. Това лято в Закона за административното регулиране отново бяха ударени малките – собствениците на малки и средни бензиностанции, за сметка на големите. Препятствията пред свободната конкуренция стават все повече. Става дума за пазара на горива и по отношение на държането на складове, производство и дистрибуция и търговия. Това казват гражданите“, посочи още омбудсманът. Тя каза още, че тези, които дължат конкретни отговори, са държавните институции.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2600 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
данъкоплатец

2018.11.20 | 16:53

3

Майче, минетчийче долно червено, питай първо за Техноимпекс! Впрочем горивата са най-евтини в Бълагария! Питай другарите- милионери от БСП, ако не вярвяш!!

защо сега

2018.11.20 | 16:14

1

Ма тази другарка що се сети чак сега да пита, те от доста години са все така ? Дали защото ни я пробутват в образ на "новата спасителка"? Трябва всеки ден да се напомня, че т.н. приятелка на галевите, беше главно действащо лице в промяната на ГПК, с която банките ни запорират заплати и имоти без съд, че заедно с Бисер Петното промени Изборния кодекс в полза на герп, че прочете в НС кандидатурата на нейната партия за Пеевски за шеф на ДАНС, че мълчи за 43 милиона дарени на другаря Гергов за една ДУПКА , че иска ПЕНСИОНЕРИ от МВР и МО да получават и пенсии и огромни заплати, че иска да се вози в Мерцедес на НСО, а се прави на "боркиня за правда на бедните".... И още много ....

И аз питам, защо сега

2018.11.20 | 16:35

2

тази червена мижитурка, защо не пита и Умен Овчар за енергетиката....за Мариците...Костинброд с оня плужек Бареков....и тутчалята за горите и водите...аман от нея и оня празноглавец, президенчето....прост народ, слаба държава

Добави коментар

Водещи новини