Национален музей "Васил Левски" - Карлово е домакин на студентски форум, посветен на Апостола и мястото му в медийното пространство

  • 16 ноември 2018 14:55

  • 430
  • 0
Национален музей "Васил Левски" - Карлово е домакин на студентски форум, посветен на Апостола и мястото му в медийното пространство
©

Национален музей "Васил Левски"-Карлово е домакин на двудневна студентска конференция, посветена на Апостола на свободата. Конференцията е част от програмата на музея в рамките на Европейска година на културното наследство 2018.

Темата на форума "Текстът Левски - прочити в свой и в чужд контекст" събра студенти, докторанти и музейни специалисти от Пловдив, София, Карлово, Гърция, Германия и Полша. Това е втори проект на музея, който се реализира съвместно с ПУ "Паисий Хилендарски" и СУ "Св. Климент Охридски", каза пред БТА директорът му Дора Чаушева.

По думите ѝ целта е да привлече млади изследователи на живота и идеите на Васил Левски, както и да популяризира неговата личност в чужбина. Младите хора, привлечени от личността на Васил Левски имат желание да се изявяват, да присъстват и сами да участват в такива форуми, каза още Чаушева. Сред темите има и такива, които търсят сравнение с други европейски личности, от времето, през което живее Васил Левски, каза Чаушева и като такива посочи участниците от Германия, Гърция и Полша.

Научили веднъж за нашия национален герой, те с особено чувство се отнасят към тази личност и търсят в своите национални истории с кой от героите си могат да съпоставят Васил Левски, добави историкът. По думите ѝ те търсят не само неговите идеи, но и реализациите им в днешно време.

Според Румен Скрински, докторант по история в СУ и лектор, през последните години, в които социалните мрежи станаха все по-използваеми, има все по-силно отъждествяване с целите, каузите и идеалите, за които Левски се е борил. Образът му присъства в социалната мрежа навсякъде, тъй като там отговорността към него вече се размива и всеки един потребител на мрежата може да го експлоатира така, както намери за добре, твърди Скрински. И затова, по думите му, Левски е навсякъде и под всякакви форми - върху посуда, върху чашки, чинии, всеки прави с образа му това, което си иска и социалната мрежа дава все-по голям ресурс за това. И за жалост, не е само образът на Левски, но и на всички наши останали национални герои, възрожденци. Скрински смята, че "това в никакъв начин не е патриотизъм, а яростна експлоатация". Най-лошото е, твърди той, "че можем да направим с миналото си каквото си искаме, защото няма кой да ни санкционира".

Сред презентациите бяха и теми, свързани с Апостола и мястото му в медийното пространство, мястото му в литературните произведения, в изкуството, в поезията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини