Пращат старите гуми в гробища

  • 14 ноември 2018 18:59

  • 1554
  • 1
Пращат старите гуми в гробища
© Pixabay

Столична община праща старите гуми на гробища.

Преди настъпването на отоплителния сезон в столицата заработиха няколко десетки такива, в които се хвърлят стари гуми. Мярката е превантивна, за да не се допуска допълнително замърсяване на въздуха, съобщи Bulgaria On Air.

Това идва на фона на заплахата от Европейската комисия, че ако България не се справи с лошото качество на въздуха до 2 месеца, ще бъде изправена пред съд.

Най-използваните материали за отопление в София са въглища, дърва, текстил и гуми. Те са и най-големите замърсители на въздуха след транспорта.

Причината е, че колкото по-евтино е отоплението, толкова по-вредно е то. В столичните райони "Люлин", "Красна поляна", "Овча купел", "Младост" и "Дружба" са открити гробищата за автомобилни гуми.

В подобни пунктове се събират над 9 300 гуми за една година. Събраните за един месец може да стигнат до 2 300.

От доброволческата организация "Airsofia" обаче, предупреждават, че идеята може и е добра, но при умишлена човешка дейност или небрежност, както се случи в Испания, може да стане огромно бедствие.

Глобите за горене на битови отпадъци на открито могат достигат до 1000 лв. Засега са съставени 33 акта на физически лица. 26 от тях са от район "Красна поляна".

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1554 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.14 | 19:27

1

И все пак, по-добре да ги кремираме старите гуми отколкото да ги погребваме! ;)

Добави коментар

Водещи новини