Йотова организира студентска лаборатория във Варна

  • 12 ноември 2018 16:29

  • 462
  • 0
Йотова организира студентска лаборатория във Варна
© Прессекретариат на президента

С чуждестранни студенти от български произход разговаря вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , в Икономически университет-Варна. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , организира Студентска лаборатория „Перспективи за развитие с българска диплома“, в която участваха студенти от Икономически университет-Варна, Технически университет-Варна, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.

Събитието бе първото от поредица срещи, които вицепрезидентът планира със студенти от български произход, учещи във висши учебни заведения в страната по ПМС №103 и ПМС №228, съобщиха от прессекретариата на президента.

Изборът да учат в България, трудностите, които срещат, и възможностите за реализация бяха основните теми на срещата, която предизвика голям интерес. Поставен беше широк кръг от въпроси – от голямата бюрокрация при записването в университетите до късата зимна ваканция. Голяма част от студентите в първи курс срещат проблеми при плащането на таксите за обучение и получаването на стипендии, тъй като постъпват в университета преди да навършат пълнолетие и това ги изправя пред невъзможността да си открият банкова сметка.

Студентите споделиха впечатленията си от високото качество на образование и възможностите, които открива пред тях обучението в България. Повечето от тях виждат професионалната си реализация в нашата страна.

Как привличат студенти да учат в България споделиха преподавателите. Те се обърнаха с молба към Министерство на образованието за съдействие за организиране на повече кампании за популяризиране на българските университети в чужбина. Като че ли липсва достатъчна информираност сред българските исторически общности за възможностите за висше образование в България.

Около 2000 студенти от български произход се обучават в българските висши учебни заведения по ПМС №103 и ПМС №228. На срещата във Варна вицепрезидентът бе поканила и представител на Министерство на образованието.

„Перспективи за развитие с българска диплома“ бе втората от формата Студентска лаборатория, които организира Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Първата се проведе в края на юни в сградата на президентската институция и бе посветена на края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини