Патриарх Неофит се срещна с Габриел Муто - кмет на район в Букурещ

  • 09 ноември 2018 15:34

  • 287
  • 0
Патриарх Неофит се срещна с Габриел Муто - кмет на район в Букурещ
©

В сградата на Софийската митрополия се състоя среща между патриарх Неофит и кмета на район 6 на Букурещ Габриел Муто, съобщават от Българската патриаршия.

Повод за срещата е била инициативата за построяването на български православен храм в румънската столица, която вече в продължение на години е повод за дебат между Българската и Румънската православна църква.
Негово Светейшество е изразил своите надежди в най-скоро време да започне строеж на православен храм за нашите сънародници в Букурещ. "В него ще се служи на български език, но под духовната опека на Негово светейшество румънския патриарх Даниил", е казал патриарх Неофит.

Габриел Муто е запознал българския патриарх със своя район, който е вторият по големина в Букурещ с над 400 000 души. Кметът е добавил, че в район 6 има 24 църкви и 2 манастира. "Ако има българска църква, тя ще бъде много посещавана не само от българи, но и от румънци", е казал Муто.

На срещата са присъствали Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, архимандрит Виктор - представител на БПЦ-БП в Румъния, иконом Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с Обществеността" при Светия синод, иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, директорът на Дирекцията "Вероизповедания" при Министерския съвет Емил Велинов.

По време на срещата са били споделени традиционно добрите отношения между Българската и Румънската православна църква, като е било припомнено и за дарението, което Софийската митрополия получи наскоро - дрехата на Света Петка Търновска, чийто мощи се пазят в град Яш, в Румъния. Била е изразена и пълната подкрепа на Румънската патриаршия към Българската църква, изключително доброто отношение на Негово светейшество патриарх Даниил към БПЦ-БП, както и съдействието на Русенския митрополит Наум за инициативата за построяване на български храм в Букурещ.

Било е отбелязано също на срещата, че с благословението на румънския патриарх е създадена специална комисия, която да разгледа и обмисли въпроса за построяването на български православен храм в румънската столица, като по този начин ще бъдат задълбочени добрите отношения на двете сестрински православни църкви. Габриел Муто е казал, че той има пълната подкрепа на Румънската патриаршия за развитието на Православието в неговия район 6. "Смятаме, че изграждането на благолепен храм ще бъде увенчан с успех", е заявил румънският кмет.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини