Евдокия Манева: Еврочиновници да не спекулират със смъртта!

Евдокия Манева: Еврочиновници да не спекулират със смъртта! булфото/архив/

„Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело през 2015 г. до преждевременната смърт на 14 200 души в България”, разгласи Европейската агенция по околната среда. За експертен прочит на тези данни потърсихме бившия министър на МОСВ / в кабинета на Иван Костов/, зам.-министър и депутат Евдокия Манева. В тази сфера тя е един от най-уважаваните и ценени специалисти. Ето какво каза тя пред „Новини.бг.” за информацията на еврочиновниците:

„Абсурдно е подобно твърдение. Бих имала повече доверие, ако зад подобна теза има мнение на лекари, белодробни специалисти, на Министерство на здравеопазването на база на конкретни данни и др. Публикуването на подобни страховити и неверни „статистики” не ни помагат по никакъв начин да се приобщим към общите усилия на институциите за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха. Определено обаче мръсният въздух влияе върху здравето на хората и това е доказвано многократно. Но твърдения за смъртни случаи, посочването на близо 15 000 умрели, заради мръсния въздух, е пълен абсурд. Ами аз мога така да кажа, че са 30 000! Или пък само 5 човека. Кой може да ме обори?

В конкретният случай става въпрос за твърдения на чиновници от агенция по околна среда, макар и европейска. Груба и непочтена пиар акция е това. Може да се говори за общи действия за подобряване на чистотата на въздуха, за образователни програми, които да послужат за ограмотяване на хората по проблема.

Но да се хвърлят такива страховити фалшиви новини е опасно. И изводът е, че европейските чиновници са като повечето български. Представители на отделни страни, избрани по критерии, свързани с опитност на служителите, не друго. Чиновникът не може да бъде говорител и със смъртта не бива да се спекулира.

Многобройни са факторите, които влияят върху здравето на човек, може да има доминиращи, но да се твърди за функционална зависимост, е просто абсурдно.

Българските институции полагат усилия за решаването на тежкия проблем със замърсяването на въздуха. Аз участвах в една от работните групи от експерти за обсъждане на предложенията на Столична община за околната среда в София, за решаването на проблемите с транспорта. В това отношение се предприемат много и значими мерки, които могат да доведат до положителен резултат, въпреки че спрямо тях има и доста съпротивление, тъй като някои включват непопулярни действия. Например тази, която парламентът прие за увеличаване на данъка върху старите коли.

Сиромахомилските стонове, че бедните не могат да плащат налозите, са пресилени. Ето, в този случай чиновниците могат да бъдат полезни и трябва да обясняват, че е по-добре хората да не карат стари коли, отколкото после да дават повече пари за лекарства, когато се разболеят. Всички трябва да разберат, че когато държавата е принудена на крайни икономически мерки, то е защото просто нещата не се приемат и случват по нормален път. Подкрепям тези усилия, както и онези за ползването на твърдо гориво, за намаляване използването на българските некачествени въглища. Те са тежки в социален аспект, но трябва да се направят, без оглед на лицемерните и популистични призиви. За доброто на хората е.

Спорт

Коментари

 1. 2018.11.11 | 20:51

  Младостта ,казват, е за предпочитане пред старостта.Всичко случващо се и преживяно по нейно време оставя трайни добри спомени.....но имам и не толкоз добри спомени.Господинът ,дето твърди че е бил решен проблема със замърсяването на въздуха чрез отопление с еленергия,да си припомни дискотеката на която комунистите обърнаха България в нощите на 80те години....Тука има,тука нема...ток.Осветявахме се с газени лампи,свещи,кандила.... Точно тогава акумулиращите печки станаха неизползваеми и заради цената на тока , а "чудото"бумтеше с полски въглища от 33лв/тон...Заплатите на повечето ми набори бяха 100-120лв.,при трисменен режим на работа в социндустрията....

 2. 2018.11.08 | 17:38

  Не старите свтомобили,а алчноста и безскруполността на българските полотици,и мекошавия и просъ български народ ни доведоха до този хал.

  1. 2018.11.10 | 08:03

   Ей , Анатема - научи се на български език.

  2. 2018.11.09 | 08:30

   Безскруполни, са всички крадци и лъжци в България, а не само политиците !

   Милионите, които укриват данъци или не плащат глоби, или вършат посноянно нарушения на законите, без да понасят наказания !
   Всики те са без скруполи и обвиняват за това само управляващите и политиците !

   Неграмотността и лошото възпитание, водят до анти логика в главите на много хора, а точно това прави България неконкуретна на развитите страни !
   Това обаче е "заслуга" на БСП-БКПнаследници, а не на сегашните управляващи !

   Сега вместо да помага да излезем от кризата, от БСП-БКПнаследници се чудят, как да я задълбочат, за да обвинят ГЕРБ и да вземат власта !

 1. 1

Напиши коментар

Водещи новини

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?