Предлагат въвеждане на такса "задръстване" в София

  • 06 ноември 2018 11:21

  • 916
  • 0
Предлагат въвеждане на такса "задръстване" в София
© Булфото (архив)

Една от мерките срещу големия трафик в столицата е въвеждане на такса "задръстване", която да регулира навлизането на автомобили в тежконатоварени пътни артерии. Това посочи Теодор Караколев на пресконференция, на която беше представен докладът "Градоустройствена политика в София" на Експертния клуб за икономика и политика /ЕКИП/. Автори на доклада са Георги Вулджев и Теодор Караколев.

Приходите от синя и зелена зона трябва отново да се използват за подобряване на обществения транспорт, смята Караколев. Повишаването на таксите от зоните носят ползи заради намаляване на натиска на трафика в центъра на столицата, смята той.

Проблемите на градоустройството изискват по-децентрализиран подход, отбеляза Георги Вулджев, цитиран от БТА. Настоящата роля на общината от гледна точка на централно ниво трябва да се намали на по-ниско ниво, смята той.

Според него отрицателните ефекти от регулаторната тежест на пазара на имоти са повече от положителните ефекти и водят до повишаване на цените. Позитиви от ограничаване на регулацията са създаване на повече имоти, по-ниски цени, повече работни места. По-високото строителство в столицата, според него, ще доведе до по-малко унищожаване на природа, по-ниски разходи за самата община за изграждане инфраструктура, по-малко ползване на автомобили с по-кратка дистанция. Те искат да има ясна и прогнизируема конкретна рамка на данъчните и регулаторни режими.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини