Застраховател: Финансовият удар към нас вече е факт

  • 06 ноември 2018 08:45

  • 1079
  • 3
Застраховател: Финансовият удар към нас вече е факт
© Кадър: БНТ

Когато нашите разходи нарастват, няма как да не отразим това и в ценообразуването. Когато има претенции, трябва да се заделят резерви, а това са разходи. Над 10 милиона лева ще заделим за постъпили искове. Финансовият удар към нас вече е факт.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ Коста Чолаков от Асоциацията на застрахователите по повод информацията, че застраховката “Гражданска отговорност” може да стигне 1000 лева.

,,Даже вече в нашата застрахователна компания имаме случай с 11 претенденти за едно събития, поради което отсега трябва да заделим резерв'', посочи той.

Той отрече твърденията, че застрахователите умишлено проточват дела.

,,Това не е вярно. Искаме единствено спогодба с наследниците и пострадалите. Проблемът обаче е, че има агресивна намеса на някои адвокатски кантори. Правят се много нередни неща в това отношение, които се разследват от компетентните органи'', каза Чолаков.

,,При смъртен случай, освен таваните и лимитите, друга наша цел е да се създаде методология за всички видове обезщетения. Освен това трябва да правим разграничения между двата вида обезщетения. Има обезщетение при болка и страдание и обезщетение при материални щети'', сподели още той.

,,Застрахователите отлагат плащанията. Самият факт, че господин Чолаков говори, че трябва да се види решението на съда означава, че застрахователите не плащат. Защо се стига изобщо до дела, до съд, ако се изплащат обезщетения навреме? Просто трябва да се предлагат адекватни обезщетения'', коментира по темата Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите в катастрофа.

,,Размерът на техните разходи не е ясен. Плаши се обществото с тези 1000 лева за "Гражданска отговорност". А пък от КФН твърдят, че средната цена на обезщетение е от порядъка на 95 000 лева, а от бранша на застрахователите твърдят, че изплащат компенсации в размер на 120 000 лева средна цена. В този случай аз съм по-склонен да се доверя на КФН'', допълни Тодоров.

,,Този законопроект не може да го има. Като държава-членка на ЕС сме приели определени задължения. Ако този законопроект стане реалност, бъдете сигурни, че ще бъдем съдени в ЕС'', завърши Илия Тодоров.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1079 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.11.06 | 19:14

3

Като са на загуба защо не обявят фалит и се приключва.

tu134

2018.11.06 | 09:39

2

тоя беше много противен

2018.11.06 | 09:02

1

Наглеци, лъжат че са на загуба, еми кат си на загуба да не предлагат такива застраховки ....

Добави коментар

Водещи новини