Какъв е въздухът в София

  • 02 ноември 2018 08:09

  • 597
  • 0
Какъв е въздухът в София
© Булфото (архив)

Хиподрума, Павлово и Дружба са софийските квартали, в които днес и утре се очакват по-високи нива на фини прахови частици по данни на Софийската община. Почти два пъти над допустимите норми се очаква да бъде замърсяването на въздуха в столицата.

В момента се измерват 77,6 микрограма на кубичен метър въздух, което е с 27 над допустимата норма.

Това количество на фините прахови частици се дължи на това, че през есенно-зимния период няма вятър, падат мъгли и има температурна инверсия, започват да се използват и твърди горива за отопление, обясни Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“.

"Има завишаване на фините прахови частици, но трябва да се отбележи, че през пролетта и лятото нямаше нито един ден със завишаване", заяви пред БНТ Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“.

От Столичната община предприеха редица мерки, за да се справят с проблема със завишените норми на фини прахови частици, като една от тях е чистенето на улиците, за да се намали прахта. Молбата към пешеходците е да избягват натоварени пътища, а към автомобилистите - да използват градски транспорт. Не е ясно обаче дали ще се въведе последанта мярка на СО - зелен билет.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.

Последвайте канала на

Десислава Станева
597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини