ОДБХ в Сливен иззе кашкавал с плесен, предназначен за сливенски училища

  • 01 ноември 2018 11:46

  • 585
  • 1
ОДБХ в Сливен иззе кашкавал с плесен, предназначен за сливенски училища
© pixabay

Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Сливен иззе кашкавал с плесен, предназначен за сливенски училища, съобщиха от институцията.

Експерти от агенцията са извършили проверки по два сигнала за доставка на кашкавал с плесен в училища на територията на Сливен по схемата "Училищно мляко". Откритите млечни продукти с нарушени опаковки са поставени под забрана от инспекторите и са насочени за унищожаване.

Първият сигнал за доставка на кашкавал с плесен за учениците в Начално училище "Васил Левски" в града постъпва на 25 октомври в Областната дирекция. Веднага е извършена проверка в училището. Намерен е кашкавал, произведен от фирма за млечни продукти в Хасково. Кашкавалът е бил с видими петна от плесен. Взетите проби за анализ са изследвани в лаборатория към ОДБХ-Сливен.

Според протокола от лабораторния анализ, опаковката на кашкавала е неплътно прилепнала и страничните повърхности са покрити с плесен. От склада в Сливен на 22 и 24 октомври са реализирани доставки за детски градини и учебни заведения на територията на града. В склада не са установени налични количества, тъй като остатъкът от тях е върнат в склад на фирмата в Ямбол.

Втори сигнал за кашкавал с плесен в училище "Св.св.Кирил и Методий" в Сливен е постъпил онлайн на 29 октомври. При проверка в училището е установено, че кашкавалът е от същата партида. При проверката млечните продукти с нарушени опаковки са поставени под забрана от инспекторите и са насочени за унищожаване. За установеното несъответствие с качеството на кашкавала, ОДБХ-Сливен информира с официални писма директора на ОДБХ-Ямбол, на чиято територия се намира склада на фирмата дистрибутор и директора на ОДБХ-Хасково, на чиято територия е предприятието производител на кашкавала, за предприемане на последващи действия. ОДБХ-Ямбол извършва проверка в склад на фирмата дистрибутор. Кашкавалът от Сливен и наличното количество в склада в Ямбол са върнати на предприятието производител в Хасково.

От своя страна ОДБХ-Хасково извършва проверка в предприятието производител, при която не са открити налични количества от кашкавал от същата партида. За тази партида са представени лабораторни анализи от изпитване, при които не са установени несъответствия. В следствие на проверката е връчено предписание. Проверките на БАБХ за качеството на млечни продукти по подадените сигнали продължават.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
585 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.01 | 11:55

1
ганьо преди всичко е тарикат....

Добави коментар

Водещи новини