Здравният министър с молба към патриарх Неофит: Църквата да подкрепи донорството

  • 31 октомври 2018 19:51

  • 883
  • 2
Здравният министър с молба към патриарх Неофит: Църквата да подкрепи донорството
© Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през се срещна днес с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в сградата на Софийска св. митрополия. Това съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

Министър Ананиев отправи молба към Светейшия патриарх за това Българската православна църква да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят.

По време на срещата стана въпрос за ситуацията, пред която е изправена страната ни по отношение на липсата на достатъчно донори. Министър Ананиев уточни още, че в момента в листата на чакащите за трансплантация български граждани са 1137 души, като най-голям е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024. За да получат всички тези хора шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност, заяви министър Ананиев и посочи, че трябва да се работи за преодоляване на предубежденията и преосмисляне на донорството като начин да се помогне на ближния. Затова Министерството на здравеопазването търси подкрепата и на Българската православна църква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.

Снимка: Министерство на здравеопазването

От своя страна Негово Светейшество патриарх Неофит запозна министъра с позицията на Св. Синод на БПЦ-БП по отношение на трансплантацията на органи и донорството. Министър Ананиев пое ангажимент към Негово Светейшество патриарх Неофит и писмено да отправи молбата си до Св. Синод, която ще бъде разгледана по време на предстоящата зимна сесия.

Министър Ананиев изложи пред Негово Светейшество всички мерки, които Министерството на здравеопазването е предприело за решаване на проблема, сред които са Национална програма за развитие на донорството и Пътна карта към нея, работа с координаторите по места и развиване на трансплантационната мрежа в страната.

На срещата присъстваха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит, ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, водещи специалисти в областта на трансплантологията – проф. Никола Владов, проф. Любомир Спасов и проф. Генчо Начев, както и членове на политическия екип на Министерството на здравеопазването.

Последвайте канала на

Владимир Василев
883 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мирянин

2018.11.01 | 08:16

2
За да обясни на миряните, че това не е грешно.
асд

2018.10.31 | 21:20

1
Защо пък трябва да се иска подкрепа от църквата ?
Патриарха ли ще е хирурга ?

Добави коментар

Водещи новини