Тихомир Стойчев: Етническите конфликти се подценяват

  • 29 октомври 2018 09:18

  • 1240
  • 1
Тихомир Стойчев: Етническите конфликти се подценяват
©

Етническите конфликти се подценяват. Изживяхме и преоценихме грешките, извършени през възродителния процес. Неумението да се изгражда превантивен инструментариум създава гета. Това каза бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него вината е на партиите участвали във властта. „Те не се срамят да използват етническия вот по време на избори. Не се работи с пълния инструментариум на властта. Държавата не е подготвена да вникне в проблемите или в културните особености на ромите. Мерките трябва да бъдат много внимателно обсъдени и взети", подчерта бившият директор на ЦСБОП.

Инцидентите в ромските махали са проблем, който могъщата сила на държавата и контролните ѝ органи, като че ли нямат способността да решат. Гетата продължават да са държава в държавата, в която законите често се пренебрегват. Сещаме се за ромите, едва когато дойдат избори. Последният инцидент в ромско гето стана в Мъглиж, където полиция и роми влязоха в сблъсъци.

"Ромските общности се капсулират в гета, в които няма правила. Тези хора винаги са ощетени и винаги държавата им е длъжна, но това не е така. Законите трябва да се спазват. Полицаите се страхуват да влизат в махалите, защото веднага отиват на съд. Полицията не може да стои безучастно и да бъде бита. Гетоизацията непрестанно се развива. Там поколенията не искат да учат, не искат да работят, не искат да спазват законите. Тези гета са държава в държавата. Само със сила няма да се реши този проблем", посочи журналистът Стефан Ташев.

Междувременно неспособността на държавата да реши проблема с ромите, прилича на способността ѝ да хваща едрите бизнесмени, които разследва. "Работи се кампанийно. Голяма част от известните бизнесмени, които се разследват и арестуват, са известни на органите на реда от години. Къде е превенцията за организирана престъпност? Българският национален капитал бе разграбен именно от такива съмнително забогатели бизнесмени. Николай Банев, Арабаджиеви, Иво Прокопиев – това са хора, които по един или друг начин през годините са били свързани с политиката. Няма политическа сила, която да не се е възползвала от техния сив капитал", категоричен бе Стойчев.

"Какво да коментираме Николай Банев? Ясно е откъде му тръгва пътят – баща му е активен борец срещу капитализма, той - част от комсомола. Това показва целия наш преход – придобиване на капитали, препродаване и вкус на безнадеждност сред хората. Прокуратурата трябва да доказва обвиненията си – иначе са само празни приказки. Ако прокуратурата е сигурна – сега е времето тя да намери доказателства", изтъкна Ташев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1240 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
vilidimdim

2018.10.29 | 09:45

1
"Ромските общности се капсулират в гета, в които няма правила. Тези хора винаги са ощетени и винаги държавата им е длъжна, но това не е така. Законите трябва да се спазват. Полицаите се страхуват да влизат в махалите, защото веднага отиват на съд. Полицията не може да стои безучастно и да бъде бита. Гетоизацията непрестанно се развива. Там поколенията не искат да учат, не искат да работят, не искат да спазват законите. Тези гета са държава в държавата. Само със сила няма да се реши този проблем", посочи журналистът Стефан Ташев." ТОВА Е !НИЩО ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ- САМО ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ И ИЗПЪЛНЯВА!

Добави коментар

Водещи новини