Илияна Йотова заминава на работно посещение в Унгария

  • 18 октомври 2018 14:32

  • 1175
  • 0
Илияна Йотова заминава на работно посещение в Унгария
© Булфото (архив)

По покана на българската общност в Унгария, на 19 октомври, петък, вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , ще бъде на работно посещение в страната,  съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В Будапеща вицепрезидентът ще проведе среща с представители на Българското републиканско самоуправление и ще посети Българската двуезична малцинствена детска градина.

В град Сигетсентмиклош, в който са живеели български градинари, Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , ще открие чешма – символ на дружбата между българския и унгарския народ.

По-късно през деня вицепрезидентът ще отправи приветствие на галаконцерт на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, който ще се проведе в националната концертна зала „Бела Барток“ в Двореца на изкуствата в Будапеща.

През 2016 г. датата 19 октомври, когато се почита българският светец Иван Рилски, бе обявена от парламентите в София и Будапеща за Ден на българо-унгарското приятелство. Изборът на тази дата е свързан с факта, че мощите на светеца са били пренесени от Средец в тогавашната столица на Унгария, а по-късно отново са върнати в България.

Миналата година Денят на българо-унгарското приятелство бе отбелязан с поставяне на паметна плоча с лика на св. Иван Рилски в църквата „Света София“ в българската столица.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини