Инж. Симеон Славчев: Инсталацията за изгаряне на отпадъци ще замърси още повече въздуха в София

  • 15 октомври 2018 12:27

  • 3335
  • 0
Инж. Симеон Славчев: Инсталацията за изгаряне на отпадъци ще замърси още повече въздуха в София
© личен архив

Симеон Славчев е общински съветник и съпредседател на „Политическа група 5” в Столичен общински съвет. Член е на председателския съвет на СОС. Зам.-председател е на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и на постоянната комисия по транспорт и туризъм, както и на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в съвета. Преди дни ПГ5 обяви, че настоява за референдум за изгарянето на отпадъците. Ето какво каза пред "Новини.бг." на инж. Славчев:

 „„Политическа група 5” работи от началото на мандата на Столичния общински съвет по темата със завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София. Нещо повече – два от приоритетите на групата ни са свързани пряко с нашето искане. Един от основните приоритети на ПГ5 е прякото участие на гражданите в управлението на София, а другият е столицата да се превърне в зелен и чист град. Това означава да се намери алтернативно решение за изгарянето на отпадъците в София”, коментира инж.Славчев.

Според него алтернативно решение на изгарянето се налага, защото, на първо място, каквото и да е изгарянето, то винаги сериозно замърсява. То е един от най-големите източници на емисии и фини прахови частици във въздуха и по никакъв начин не кореспондира с нито една от политиките на Столична община и Столичния общински съвет за справянето с проблема за чистотата на въздуха.

„Оползотворяването на RDF/отпадъците е от стратегическо значение за София, тъй като тази инсталация ще трябва да работи в следващите 30 години и засяга пряко здравето на всеки един жител на столицата. Именно затова „Политическа група 5” предложи да се създаде работна група от независими експерти, които подробно да анализират всички технологични алтернативни решения преработването на отпадъците и на база на екологичност и икономическа ефективност да се вземе решение по какъв начин да се оползотворяват отпадъците на София. За съжаление това наше предложение беше отхвърлено от управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок в Столичния общински съвет и единственият възможен вариант и механизъм остана провеждането на местен референдум по темата”, поясни инж.Славчев.

Той допълни, че друг проблем е, че Столичният общински съвет взе решение да бъде изтеглен и дългосрочен заем от 67 млн. евро за изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в центъра на столицата. Тоест, всеки столичанин ще изплаща този огромен заем за реализацията на един проект, който ще донесе множество екологични и здравни проблеми за гражданите или по друг начин казано, ще си плащаме за да ни тровят и обгазяват. „Това за нас от „Политическа група 5” е абсолютно неприемливо, недопустимо и некоректно спрямо жителите на София и направихме всичко възможно, за да спрем това решение в Общинския съвет. Управляващото мнозинство обаче наложи своето решение с повече грасове”, каза той и допълни:

„Чрез провеждането на референдума бихме искали софиянци пряко да участват при взимането на това изключително важно стратегическо решение за София, каквото е изграждането на завода за отпадъци, както и да кажат дали са съгласни от тяхно име да бъде изтеглен заем от 67 млн. евро за една доста спорна, неефективна и неекологично чиста технология, каквато е изгарянето на отпадъците”.

Според него, каквото и да е изгарянето, то винаги сериозно замърсява. При изгарянето на отпадъци или RDF се отделят много вредни вещества като диоксини, фурани и тежки метали. Диоксините, съгласно Стокхолмската конвенция, са устойчивите органични замърсители и един от най-токсичните химикали, оценени някога от науката. Изгарянето на отпадъците е един от най-големия източници на емисии на диоксин във въздуха. Тъй като няма безопасни нива за излагане на човека на диоксини, не може да има наистина безопасно нива на емисиите на диоксин, изхвърлени от инсинераторите в атмосферата– дори тези, които отговарят на нормативните изисквания.

„Ако София, респективно България, трябва да спазва международните си задължения съгласно Договора от Стокхолм, регламентиращ Устойчивите практики за намаляване на органични замърсители, не трябва да се одобряват инсталации за изгаряне на отпадъци. Трябва да е ясно, че всеки нов инсинератор е нов източник на диоксин за България, който не можем да си позволим. Управляващите от ГЕРБ посочват, че щом Европейската комисия одобрява проекта за изгаряне на отпадъци, нямало причини да се мисли, че технологията ще замърсява. Тук ще припомня на всички, че само преди 5 години същата тази Европейска комисия ни обясняваше как дизеловите двигатели са екологично чисти и не замърсяват, а днес в Европа вече се взимат решения за забрана на дизеловите двигатели, повечето от които влизат в сила от 2020 и 2023 година. Тук е мястото да припомня, че същата тази Европейска комисия, на която управляващите в Столична община постоянно се позовават, забранява от 2020 година изгарянето на въглища на територията на целия Европейски съюз. Задавам въпроса -  защо тогава управляващите Столичната община искат да наложат в София да се изгарят отпадъци, които са в пъти по-големи замърсители от въглищата!?”, пита общинският съветник. И пояснява, че отпадъците са неконтролируеми – не се знае какво влиза на входа на инсталацията, за да се знае какви мерки да се предприемат на изхода на инсталацията, така че да се предотврати замърсяването на въздуха, което пряко се отразява на здравето на хората.

„За мен и колегите ми от „Политическа група 5” здравето на хората в София е на първо място. Освен това гражданите имат право да знаят какво ще се случи, когато инсталацията за изгаряне на отпадъци заработи. Те трябва да са наясно с всички рискове и негативи, които ще произтекат от това и най-важното - гражданите имат право да направят своя избор пряко за нещо, което засяга качеството на живот на поколения напред”, е категоричен инж. Славчев.

„Столична община и Столичният общински съвет взимат решение за изграждането на завод за механично-биологично третиране на отпадъци в местността „Садината” до село Яна, а сега взимат решение за изграждане на завод за изгаряне на RDF горивото/отпадъците, които остават след сепарацията. Това е абсолютно погрешно управленско решение, защото, ако изгаряш отпадъци не е необходимо да ги сепарираш, а може просто да се изгори директно събрания отпадък. Тоест, за изграждането на вече действащия завод за механично-биологично третиране на отпадъци са дадени 180 млн. евро напразно след като сега се взима решение тези отпадъци да бъдат изгаряни, което ще струва още 160 млн. лв. Управляващите Столична община ще похарчат над 340 млн. евро за нещо, което е неефективно и взаимно изключващо се. На база на вече построения завод за механично-биологично третиране на отпадъци могат да се разгледат алтернативни варианти на изгарянето, които са далеч по-екологично чисти и по-финансово ефективни”, поясни още общинският съветник.

„Под искането за референдум по темата се подписахме 15 общински съветници от различни политически сили и групи в Столичния общински съвет, което е достатъчно показателно. Ние искаме жителите на София пряко да участват при взимането на това важно решение и не виждам, защо ГЕРБ се страхуват от това. Тъкмо по време на информационната кампания, която съпътства провеждането на референдума ГЕРБ ще имат възможността да докажат и убедят столичани, че заводът за изгаряне е 100% екологичен, така както твърдят.

„Политическа група 5” разполага и работи със сериозни експертни данни, които сочат, че инсталацията за изгаряне ще влоши качеството на въздуха в София и като общински съветници сме длъжни да информираме гражданите за това. Колкото до твърдението на ГЕРБ, че ще се загуби много време, ако бъдат разгледани всички възможни алтернативи, аз и колегите ми от „Политическа група 5” в Столичния общински съвет предпочитаме да се загуби време, но да се намери най-доброто и екологично чисто решение за жителите на София. Здравето и чистата околна среда на града ни нямат цена и не могат да бъдат пренебрегвани и оправдани с нищо”, завърши той.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини