Антимовото крило - най-старото в Троянската света обител, отваря врати

  • 15 октомври 2018 09:56

  • 476
  • 0
Антимовото крило - най-старото в Троянската света обител, отваря врати
©

След повече от 180 години днес отваря врати за нов поклонически живот напълно обновено и реставрирано най-старото Антимово крило в Троянската света обител. За по-малко от година след като правителството отпусна 500 000 лева за ремонта и възстановяването в автентичния му вид днес Антимовото крило отваря врати, разказа игуменът на манастира Величкият епископ Сионий. Антимовото крило ще бъде осветено в присъствието на българския патриарх Неофит, който днес има рожден ден и навършва 73 години, на митрополити от БПЦ, на духовници от цялата страна, отбеляза епископ Сионий.

Обещахме пред премиера преди година - на 15 август 2018 г., когато е и храмовият празник на обителта - Успение Богородично, да открием ремонтирано и обновено Антимовото крило. С Божията помощ спазихме обещаното. Предизвикателството за извършване на ремонтно-възстановителните дейности, и то само за 12 месеца, бе много голямо пред нас и пред всички, които работят по възстановяването на тази уникална сграда, каза игуменът на Троянския манастир Величкият епископ Сионий. Проектът, по който бе извършен ремонтът и реставрацията, бе одобрен от Светия синод, от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство. Дейностите бяха насочени предимно към реставрацията, тъй като идеята ни бе да се съхрани автентичността му, обясни епископ Сионий.

Антимовото крило днес придоби някогашния си достолепен вид, запази своята автентичност, и така го оставяме на бъдещите поколения, отбеляза игуменът на Троянския манастир. Крилото е най-старата част на обителта и от години стоеше затворено поради опасност от пропадане. При разчистването на крилото се установи, че има доста компрометирани части, които подменихме и ремонтирахме, разказа епископ Сионий. При ремонтните дейности бе намерено скривалище, в което се влиза през врата на шкаф. В него могат да се поберат двама човека и има формата на малка тайна стаичка. Възстановихме го в автентичния му вид и днес може да се види от всички миряни и посетители на манастира, каза дядо Сионий. Укрепихме цялостно конструкцията на крилото, подменихме компрометираните греди с нови, които се импрегнират по специален начин, а старите, които останаха, също бяха обработени. Изградихме няколко подпорни стоманобетонни стени, които да държат основите на крилото, както и нова дренажна система, допълни игуменът на Троянския манастир.

Братството на Троянската света обител изказва сърдечна благодарност на правителството за отпуснатата субсидия за ремонта и реставрацията на тази уникална сграда, съхранила духа на миналото и обновена за нов живот. С освещаването на най-старото крило на манастира - Антимовото, все по близо сме ние братята на Троянската света обител до идеята "манастирите да се доближават до представата ни за рая". Затова и се стремя Троянската света обител да е такова място, посочи епископ Сионий.
Антимовото крило е построено от архимандрит Антим през 1835 г. при игуменството на архимандрит Партений. Крилото, което е най-представителното, е служило за приемане на високопоставените и достопочитаеми гости на светата обител векове наред, припомня историята епископ Сионий. Незабравими от тях, оставили трайна следа в историята на манастира, са: Блаженопочиналите български екзарси Антим и Йосиф, Макариополският епископ Иларион, Старозагорският митрополит Методий Кусев, Охридско-Пловдивския митрополит Натанаил. Сред пребивавалите в Антимовото крило са и йеродякон Игнатий (Васил Левски), Панайот Волов и множество други бележити български духовници и възрожденци. По време на Руско-Турската освободителна война игуменът на манастира архимандрит Макарий предоставя Антимовното крило за щаб квартира на руския офицер генерал Карцов.

В Антимовото крило братството на манастира е посрещало българския цар Фердинанд, благоверните български царе и мнозина бележити български политици и общественици. За тях монашеството пази много спомени и разказва за поколенията поучителни манастирски истории. Днес в запазените в автентичния си вид монашески килии могат да се видят портретите на много от монасите, духовници, политици, с които е свързано името на Троянския манастир. Антимовото крило пази много тайни и в него могат да се видят запазени уникални предмети, икони и съоръжение на повече от век и половина - "Октагон" (Осмостен), разказа епископ Сионий. Това е помещение, в което монаси са преписвали книги и различни ръкописи, извършвали са калиграфски дейности. Тук са създадени и преписани редица богослужебни книги, които днес се пазят като образци на калиграфското изкуство в книгохранилницата на Троянската света обител. Антимовото крило е свързано с параклиса на светите равноапостолни братя Кирил и Методий и е характерна и неразделна част от комплекса на Троянския манастир, каза епископ Сионий.

Последвайте канала на

БТА
476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини