Фандъкова с позиция за къщата на Яворов

  • 13 октомври 2018 15:39

  • 959
  • 1
Фандъкова с позиция за къщата на Яворов
© Булфото (архив)

Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник.

Това обяви в социалните мрежи кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

"След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с минисър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и министъра на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за за това общината или държавата да я придобият. Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов", посочи столичният кмет.

Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа е налагана най-високата глоба от 100 хил. лв.

"Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко", обясни още Фандъкова.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
959 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
защо точно за това се сетиха

2018.10.13 | 19:17

1
Пейо Яворов не е софиянец , тъй че къщата музей е редно да е в родното му място Чирпан ! Айде стига държавата е харчила данъците ни за популистки неща, когато не успя да опази Тютюневите складове, Двойната къща, Къщата с кулата, Царските конюшни.... За там - нищо, тука се намесваме в частна собственост - дали щото там е кабинетчето на другаря на сегашния министър по хасковски софри и чалга поет/ обявен в медии като такъв/, избран за директор на Националния литературен музей?

Добави коментар

Водещи новини