Проф. Владимир Чуков: Унгария официално стана наблюдател в Тюркския съвет

  • 05 октомври 2018 14:05

  • 4638
  • 6
Проф. Владимир Чуков: Унгария официално стана наблюдател в Тюркския съвет
© новини.бг/архив/

„Някак встрани от вниманието на обществото, насочено предимно към материални ценности, остана този важен факт, който практически показва сближаването на Унгария и Турция”, коментира пред „Новини.бг.” арабистът проф. Владимир Чуков. Ето неговата позиция, която любезно ни предостави:

На 3-ти септември 2018 г. унгарският премиер Виктор Орбан произнесе реч на срещата на високо равнище на Тюркския съвет /ТС/, проведен в Бишкек, Киргистан. В нея той казва: „Ние сме унгарци и ние говорим унгарски. Това е уникален и странен език, който е свързан с тюркските езици. Винаги сме наблюдавали внимателно сътрудничеството между страните с тюркска идентичност. Сред вас, ние сме хората, които са се преместили най-далече на Запад и които са приели християнството. Така, че ние сме християнски народ, живеещ на Запад, имайки своя хунско-тюркски произход. Унгарците се смятат за късни потомци на Атила. Унгария зачита и развива тюркските си корени ... В Европа Унгария често се описва като най-западната част на хората на Изтока. По-рано това състояние се приемаше с презрение и снизхождение. Поради фантастичните постижения на вашите държави, поради икономическото и политическото развитие на вашите държави, наименованието източен народ, сега трябва да се приема като похвала ".

През 2017 г. молбата на Унгария за получаване на статут на наблюдател в ТС, представена в кулоарите на сесията на ОС на ООН, беше формално одобрена. На срещата на високо равнище на ТС в Киргистан т.г. държавните глави на организацията подписаха официална декларация, в която дадоха този статут на Унгария.
На 10 май 2014 г. в речта си пред Унгарското национално събрание премиерът Орбан заяви: „Унгария е част от западната отбранителна система НАТО и Европейския съюз ... Ние сме обаче членове на тези съюзи, а не заложници. Ние поставяме икономическите връзки в центъра на нашата външна политика....Ние ще продължим отварянето на Изток.“

ТС е международна организация, включваща някои от тюркските страни. Тя е основана на 3 октомври 2009 г. в Нахичеван. Генералният секретариат е в Истанбул, Турция. Държавите-членки са Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Турция. Останалите две тюркски държави, Туркменистан и Узбекистан, понастоящем не са официални членове на съвета, поради неутралната им позиция. Те обаче са възможни бъдещи членове на съвета, тъй като, както Унгария, имат статут на наблюдатели. Узбекистан обяви намерението си да се присъедини към ТС на 30 април 2018 г., но все още не го е направил. Идеята за създаване на тази организация беше представена за първи път от казахския президент Нурсултан Назарбаев през 2006 г.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4638 6

Коментари 6

Добави коментар
карък(половин циганин половин българин)

2018.10.08 | 01:52

6
Как ние българите да се впушем като тюрки когато сме снесени с цигани, по-добре да се пишеме иранци от пакистан, както ни вече определи покойния Божидар Димитров и неговите приятели(всички каръци)
Тайфун Спенсър

2018.10.07 | 21:20

5
Изтрещял е, горкият!

2018.10.05 | 17:01

4
УНГАРЦИТЕ СА ТУРЦИ, КОЛКОТО СА ЦИГАНИ
Хруча

2018.10.05 | 16:42

3
Се називасе Булхарай, али е не булхане. Унгарай е не Атилалай.
Иван

2018.10.05 | 16:35

2
Господин професор Чуков,
Търсите под вола теле,защото Унгария има доблестта да защити територията си от " емигранти". Противопостави се на ЕС и я опази от посегателства. Имало ли е терористичен акт, гори ли са национален флаг на Унгария "добрите емигранти" ? Браво ,друго не мога да кажа на господин Орбан
Булгар

2018.10.05 | 14:45

1
Браво на хунгарците(маджари) накрая се върнаха на корените си.Има още народи които отказват своето минало като булгарите и гагаузите в Булгария.Има една поговорка:Народ която отказва своето минало какво може да се очаква от неговото бъдеще.

Добави коментар

Водещи новини