Най-големият летищен оператор във Великобритания е кандидат за концесионер на Летище София

  • 03 октомври 2018 15:22

  • 1994
  • 1
Най-големият летищен оператор във Великобритания е кандидат за концесионер на Летище София
© Булфото (архив)

Намеренията си да участва в тръжната процедура по отдаване на концесията на летище София днес потвърди Manchester Airport Group /MAG/, най-голямата британска летищна група. Началото на процедурата бе дадено от българското правителство на 5 юли 2018 г.

В момента MAG управлява три от основните летища във Великобритания - Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, които заедно обслужват 60 милиона пътници на година, до над 270 дестинации чрез 70 авиолинии. Структура на собственост на компанията включва както Градският съвет и Общинските власти на Манчестър, така и дългосрочни частни инвеститори /IFM Investors/. Този тип собственост гарантира, че в основата на растежа на компанията, е способността да балансира търговските приоритети на летищата с ангажимента си да работи в тясно сътрудничество с местните общности около всеки обект. По този начин се гарантира, че те ще имат ползи от гледна точка на инвестиции и създаване на работни места, а и ще бъде гарантирано и опазването на околната среда, твърдят от компанията.

MAG оперира всяко от летищата си като самостоятелен обект. Компанията има практиката да работи с местни компании като доставчици. Тя, съвместно с екип от местни консултанти, вече повече от две години анализира потенциала на Летище София и днес обяви, че е първият консорциум, който потвърждава участие в процедурата. Офертата на MAG ще бъде подкрепена от китайския строителен гигант BCEG, който вече работи с MAG по строителния проект в Манчестър - Airport City UK, един от най-значителните британски примери за сътрудничество с Китай в областта на инфраструктурното развитие. Включването на BCEG ще доведе и до нови възможности за сътрудничество между България и Китай.

"MAG разбира важността общностите около районите на нашите летища да могат да се развиват, без това да става за сметка на увеличаване на въздействието върху околната среда. Ние сме фокусирали нашите международни дейности за развитие към летище София, което може да стане "перла в нашата корона" и нашата най-значима досега инвестиция в друга държава", обяви на пресконференция Чарли Корниш, главен изпълнителен директор на MAG, цитиран от БТА.

MAG от дълго време работи успешно с превозвачи от Близкия изток, за да развива глобална свързаност от своите английски летища през Дубай, Абу Даби, Доха и Мускат, които са на до 5 часа полет от София. Компанията ще се фокусира също така и върху въвеждането на повече полети от София до градовете от Западните Балкани като Белград, Загреб, Сараево и Тирана, както и до всички европейски столици. В допълнение, MAG оперира двете най-важни летища за карго самолети във Великобритания и разбира важността на карго връзките за търговията на национално, европейско и глобално ниво.

Всички летища на MAG са сертифицирани като "въглеродно неутрални", благодарение на сериозните усилия на вътрешен екип от експерти за намаляване въздействието на операциите върху околната среда, казаха от компанията. Министърът на транспорта на Великобритания Крис Грейлинг заяви, че MAG инвестира сериозно в своите летища във Великобритания и подкрепя тяхната оферта за концесията на летище София, където ще имат възможност да приложат успешните си практики.

Партньорът на MAG, китайската държавна компания BCEG, една от световните топ 250 строителни компании, има над 65 години опит, специализирайки в строителството, развитието и инвестициите. BCEG в момента изгражда един от най-големите авиационни строителни проекти в света - Пекинското международно летище Даксинг. Проектът се състои от 9 писти и над 1.4 милиона квадратни метра площ на терминалите. Очаква се също така да бъде най-натовареното летище в света откъм трафик на пътници, като при пълен капацитет ще обслужва по 130 милиона пътници и над един милион полета на година.

По думите на Ксинг Ян, управляващ директор на BCEG International Co. Ltd., компанията разглежда участието си в предложението по процедурата за летище София като продължение на меморандума за разбирателство между Китай и България и като част от инициативата "Един пояс, един път". Проектът представлява истинска възможност за нас да проучваме и за в бъдеще съвместни инфраструктурни възможности, посочи Ксинг Ян.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1994 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ТИКВАТА ГАДНА КРАДЛИВА

2018.10.03 | 15:56

1
ВЕЧЕ ,ГО Е ОБЕЩАЛНА МЪЖА СИ-ЕРДОГАН. ДАЖЕ Е ВЗЕЛ КОМИСИОННОТО.

Добави коментар

Водещи новини