Народната певица Павлина Горчева е предложена за почетен гражданин на Перник

  • 02 октомври 2018 09:01

  • 416
  • 0
Народната певица Павлина Горчева е предложена за почетен гражданин на Перник
©

Народната певица Павлина Горчева е предложена от граждански инициативен комитет за удостояване с почетен знак "Почетен гражданин на Перник", съобщават от общината.

Номинацията е по случай нейната 80-годишнина и навършване на 64 години творческа дейност.

С цялата си артистична дейност и творчество Павлина Горчева се е доказала като ревностен пропагандатор и доайен на граовските народни песни. Тя създала едни от най-известните си песни, обикаляйки пернишките села и събирайки материал от местните баби и роднини. Творчеството й е своеобразна фолклорна история на Граово, твърдят 32-та инициатори, подписали предложението, допълва БТА.

В продължение на 33 години Горчева е солист на Хор за народни песни в БНР, който се преобразува в хор "Мистерията на българските гласове".Тя е и един от създателите на хор "Космическите гласове". Като солист на тези формации популяризира граовски фолклор в цяла Европа, Япония, Индия, Китай и др.

Откроява се със самобитното и неповторимо "граовско тресене". Изпълнителката оставя огромно наследство от над 300 песни, изцяло пернишки, възпяващи местния бит и култура по автентичен начин. Голяма част от песните й се съхраняват във фонда на БНР, а някои от тях като "Елено чедо" се пазят в златния фонд на БНТ. До днес обучава млади таланти на автентично граовско звучене и създаване на мелодии и песни.

Предложението на гражданския инициативен комитет ще бъде разгледано на заседание на общинския съвет на 5 октомври.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини