Богомил Николов пред „Новини.бг”: Предлагат се неприложими и популистки мерки срещу поскъпването

  • 01 октомври 2018 13:41

  • 2732
  • 0
Богомил Николов пред „Новини.бг”: Предлагат се неприложими и популистки мерки срещу поскъпването
© новини.бг

Коментар на председателя на Асоциация „Активни потребители” Богомил Николов по повод широко дискутираните в публичната сфера увеличения на цените на стоки и храни, след влязлото от днес поскъпване на газа с близо 14% и на парното с около 8 на сто. Кой и защо спекулира със страховете на хората?

„Когато говорим за увеличаване на цени, трябва да разделяме разговора – на чисто монополни сектори и на пазарни стоки и услуги. Има голяма разлика между газ - парно и цени на хляб и домати. В първият случай, поскъпването е въпрос на чисто пазарни обстоятелства и не трябва да се съмняваме в това. Във вторият случай обаче имаме права като граждани да отправим всичките си претенции към държавните и регулаторни органи, които са призвани да защитават общия ни интерес”, коменитра Николов.

Според него, става въпрос стриктно да се следи и внимава при сключването на договори с чужди държави, доколко се прави прогностика за евентуални поскъпвания в бита ни и занапред. Защото се очаква ново поскъпване до три месеца и то може да се отрази тежко на определени социални групи.

„Трябва да свикваме с пазарните факти. Имало е години, в които реколтата от домати е била много добра, но тогава пък производителите излизат на протести и изхвърлят продукцията си по шосетата. Сега е обратно – лоша реколта, затова цените скачат, но ще трябва да приемем този факт, съветва председателят на асоциацията.

Предложенията на ВМРО, БСП и Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в за овладяване на пазарната стихия, той разясни така: „Изключително неприложими са идеите за преговори с големите търговски вериги. Популистки е и ходът на БСП за ДДС-ставка от 5% върху хляба. Подозирам, че не са си направили подробни анализи и разчети за това как точно ще се отрази върху бюджета тяхното предложение, казаха го ей така”.

Богомил Николов припомни стара теза на потребителите, която така и не намери подкрепа от политиците, че трябва да има по-ниска ставка за ДДС на всички основни храни. „Ние я предлагаме, заради злоупотребата с качеството на храните и смятаме, че това е един от инструментите за смекчаване на натиска върху този процес. В търсене на по-ниски цени, заради множеството бедни у нас, производителите започват да правят всякакви имитации, за да поевтинят храните”.

Навсякъде в страните от ЕС има по-ниска ставка върху ДДС на храните, последни го въведоха в Румъния преди 2 години. Не е лошо нашите да се поинтересуват от практиките там.

„Колкото до това автоматично поскъпване на хляба, след като стана ясно увеличението на цените на газа, то отражение има и много лошата пшенична реколта, заради валежите. Опасността е предимно в провинцията, където има по-малко производители на хляб, където липсва и конкуренция. В по-големите градове те са стотици и е малко трудно да се наговорят помежду си”, каза Николов.

Той е категоричен, че държавата трябва да е регулатор, особено в енергетиката. „От близо 4 години пропагандираме, че България трябва да развие своя политика за „Енергийна бедност”. Това означава не да се опитваме да управляваме цените, а да помагаме на хората с ниски доходи. Не да се раздават пари на калпак, а да се влагат в дейности, които да оптимизират разходите. Например – защо да няма ваучерна система, при която връщаш един електроуред и получаваш климатик. Така ще се създаде възможност някои нуждаещи се да плащат 3-4 пъти по-малко за отопление и т.н.

Сега помощите са на килограм за всички, а е време да освободим пазара, според евродирективите, без да нарушаваме правата на социално слабите”.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2732 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини