ЖП линията София-Перник е задръстена от боклуци в района на кв. "Факултета"

  • 27 септември 2018 13:02

  • 624
  • 2
ЖП линията София-Перник е задръстена от боклуци в района на кв. "Факултета"
© Архив

Сериозен проблем възниква с отпадъци, хвърляни директно върху жп линията София-Перник. Жителите на квартал "Факултета" са близо 70 000. Това заяви Стоян Калев от инициативен комитет "Факултета" пред БНР.

Той призна, че е свидетел на подобни нерегламентирани сметища. „Случва се откакто живея тук - повече от 30 години. Обяснението е, че нещата сега са се подобрили, но преди това тук нямаше толкова кофи и камиони за боклук. Самата линия е в спад и по-силните ветрове събират боклуците върху жп релсите", обясни той.

Последното голямо почистване на част от участъка е миналата година, а от НК „Железопътна инфраструктура“ са обяви и начало на процедура по изграждане на укрепителни съоръжения по проблемния участък.

Анета Савова от Столичния инспекторат е категорична, че броят на съдовете за смет нараства с нарастването на броя на регистрираните жители в квартала. Съдовете от 1100 литра са над 350 броя, а малките, които обслужват домакинствата - са над 2500, а едрогабаритните отпадъци, които се натрупват до контейнерите, се извозват по заявка.

„Парадоксът е, че големите съдове са празни, а мятането на боклука продължава. За улица „Суходолска“ преценихме, че е необходимо 2 пъти в деня да се извозват и това е направено. Има и много санкции на хора, които хвърлят отпадъци не където им е мястото, горят кабели на открито и т.н. Става въпрос за едни навици, които трябва да се преустановят. В годините са правени много акции по пролетното почистване, а и извън него - за почистване на тази линия, която е към сервитута на БДЖ, но след определен период от време пак се появяват. В разговори с жители на квартала някои от тях споделиха, че това нещо се случва вечерно време, когато е тъмно“, заяви тя.

Всеки гражданин може да сигнализира за нарушения на телефона на Столичен инспекторат 02 987 5555, каза Савова.

Ангажиментът за почистване на нерегламентираното сметище е на районната администрация, а линията в сервитута на БДЖ, допълни Савова. Тя констатира, че повечето отпадъци по линията са едрогабаритни - от строителни ремонти или изхвърлена покъщнина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
624 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Там боклука е...

2018.09.27 | 13:29

1
... предимно от тъмно зеления вид.До кога ще ги толерирате тия бе?До кога те ще имат само права, но не и задължения?!Не ви ли писна бе?!

2018.09.27 | 14:40

2
Докато се въведе закон, хора без основно образование да нямат право на глас и гиганския вод престане да бъде определящ

Добави коментар

Водещи новини