Създава се компютърно моделирана карта за замърсяванията на Черно море

  • 27 септември 2018 11:51

  • 363
  • 0
Създава се компютърно моделирана карта за замърсяванията на Черно море
© Булфото (архив)

Община Бургас започва изпълнението на екологичен проект, насочен към опазване на чистотата на Черно море и крайбрежните райони. Ще бъде създадена компютърно моделирана карта на разпространението на твърдите отпадъци в неговата акватория. Това съобщи на пресконференция днес в Бургас заместник-кметът по европейски политики и околна среда в местната община Руска Бояджиева, предаде БТА.

Проектът "Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море" е финансиран от оперативната програма "Черноморски басейн 2014-2020". Водещ партньори на Община Бургас са фондация "Виа Понтика", Университетът в Констанца, Румъния и Държавният университет на Тбилиси в Грузия.

Предстои експерти от трите държави да анализират натоварването, да проследят основните замърсяващи потоци и да се извърши почистване на отпадъци в избрани застрашени райони. Наличната информация ще бъде събрана в обща база данни.

Бояджиева каза още, че проектът има за задача да открие пътя на основните потоци отпадъци, да ги свърже с въздушните и морските течения и да локализира потенциалните точки на концентрация. За постигането на тази задача ще бъде направена компютърна карта на разпределението на отпадъците, чиято цел е да се предвидят техните движения. Ще бъдат организирани трансгранични кампании за почистване. Целта е да се включат много доброволци, включително ученици, у които да се възпитава отношение към опазването на нашето море, добави Бояджиева.

Тя поясни, че по време на изпълнението ще бъде разработена Методика за идентифициране на горещи точки и Насоки за екологосъобразно управление на морските отпадъци. Бояджиева информира, че в периода 2-3 октомври в Бургас ще има семинар за въздействието на замърсяването с твърди отпадъци в Черно море. В него ще участват учени и преподаватели, работещи в сферата на опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини