Морският бранш във Варна: Нужна е морска стратегия на страната

  • 26 септември 2018 14:05

  • 1001
  • 0
Морският бранш във Варна: Нужна е морска стратегия на страната
© ГЕРБ, пресцентър

Народните представители от ПГ „БСП за България“ Георги Търновалийски, Васил Антонов, Иван Генов, Кольо Милев, Николай Тишев, Славчо Велков  и Борислав Гуцанов, председател на градския съвет на БСП – Варна, се срещнаха с Морската камара и Морския клъстер в Клуба на моряка във Варна.

Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

На срещата експертите бяха запознати  с „Визия за България“. От Морската камара и Морският клъстер представиха своите предложения пред депутатите от левицата. Като основен проблем беше изтъкната липсата на морска стратегия в страната.

„От години настояваме за морска стратегия. Няма европейска страна, граничеща с море, която няма такава. Ние сме единствените в Европа, които нямаме стратегия. Страна, която няма морска стратегия, не е морска страна“, заяви капитан Богдан Богданов, председател на Българската морска камара.

Като втори проблем беше посочена липсата на гаранционен фонд  за корабостроенето в България, който да е гарант пред банките, които подпомагат строежа на морските съдове. Решаването на този въпрос е посочено във „Визия за България“.

Експертите в областта се обявиха срещу властовата централизация и апелираха за изместване на морската администрация във Варна, защото там има изключително много и подготвени експерти. Те добавиха още, че много малко кораби плават под български флаг.

Проблем има и с изоставените кораби. Беше изтъкнато, че липсват спасителни кораби, а има само катери, които не могат да плават във вълнение над два морски бала, за да се издирват при спасителна операция пострадали в морето.  Като причина да се стигне до натрупването на толкова сериозни проблеми бяха изтъкнати несъвършенствата в родното законодателство.

Специалистите изразиха притеснение, че средното и висше образование вече не подготвя  експерти -  специалисти  в областта корабостроенето. В момента се търсят кадри от Турция и Украйна.

"Във Варненска област няма нито една паралелка в училищата за заварчици, фрезисти, стругари. Това е абсурдно, защото скоро заводите ще спрат да работят, ако няма кадри“, категорични са те.

Борислав Гуцанов и народнит представители от левицата приеха предложенията им и се ангажираха те да залегнат във „Визия за България“.

Депутатите от левицата Георги Търновалийски и Васил Антонов обясниха, че Визията е отворен документ за включване на предложения, които да променят страната ни към по-добро. Констатираха, че липсата на силна индустрия води до обезлюдяване на цели региони в страната. От Морската камара и морския клъстър благодариха на домакина за добрата комуникация и поискаха регулярни срещи.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1001 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини