Историк: Липсва ни яркият национален идеал

  • 22 септември 2018 09:17

  • 698
  • 3
Историк: Липсва ни яркият национален идеал
© Кадър Нова телевизия

Когато княз Фердинанд и министрите прокламират Независимостта на България, знаят, че техният ход е рисков, въпреки че контекстът на Балканите е вече благоприятен за нас. И все пак се тревожат за това как ще реагират Високата порта и Великите сили.

„Прогласявам съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят”. Това казва Фердинанд преди 110 години.

„Тогава се е водела гъвка дипломация, но е имало и отстояване на националните интереси на страната”, коментира в ефира на „Събуди се” по Нова телевизия историкът от Великотърновския университет проф. Петко Петков.

Той изрази съжаление, че в наши дни липсва такъв ярък национален идеал, какъвто е имало преди 110 години. Проф. Петков е на мнение, че големите сили в момента се съобразяват с България, колкото и преди век – всичко било въпрос на интереси.

Последвайте канала на

Десислава Станева
698 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2018.09.22 | 09:37

1
Българската независимост минава през тотално унищожаване на комунистите, продължаващи до днес да смучат кръвта на българския народ!

2018.09.22 | 11:01

3
точно кказано всички комунисти от бсп
за тях няма празник днес БСП_Т.Е.Р.О.Р.И.С.Т.И предатели и крадци за тях празникът е може би на 9 или по точно когато убиват с А.Т.Е.Н.Т.А.Т.И християни в храмове и им забранявате да ходят в храмовете и много други дати унижавали България.
БСП КрадциМаниполатори иде ви края

ВСИЧКИ ОЛИГАРСИ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ КРАТКО И ЯСНО ,А ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ КУФАРИ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ ДА БЪДАТ СЪБРАНИ ДАЛИ ЩЕ БЪДАТ ПОД ФОРМА НА ЗАВОДИ ИЛИ АПТЕКИ ИЛИ НЕЛЕГАЛНИ ФАБРИКИ ВСИЧКО ОТНЕТО ОТ БСП ЩЕ БЪДЕ ВЪРНАТО НА НАРОДА
х

2018.09.22 | 09:45

2
Повечето български историци са поразени от комунистическата пропаганда

Добави коментар

Водещи новини