Каракачанов от Каймакчалан: Нашите бойци показват чудеса от храброст

  • 20 септември 2018 18:22

  • 2349
  • 1
Каракачанов от Каймакчалан: Нашите бойци показват чудеса от храброст
© Министерство на отбраната

Създава се хубава традиция в дните на епичните сражения на връх Каймакчалан да се поклоним и да отдадем своята почит пред саможертвата на българските войници, загинали тук.

Това каза министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в словото си на възпоменателната церемония на връх Каймакчалан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Днес бяха отбелязани 102-ата годишнина от сраженията и 100-годишнината от края на Първата световна война.

За първи път министър на отбраната, началник на отбраната и председател на Комисията по отбрана в Народното събрание се изкачиха заедно на това паметно място от фронтовата линия на Първата световна война, за да се поклонят пред героите, загинали в историческите сражения през 1916 г.

„На този връх и в околните местности Българската армия води битки в продължение на 40 дни. Загиват над 3200 български войници. Срещу няколко дивизии воюват един български полк и три дружини. Нашите бойци показват чудеса от храброст, но и оставят костите си в името на България“, посочи министър Каракачанов.

На върха заупокойна молитва отслужи отец Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. 

Присъстващите прочетоха паметта на героите с падане на колене и минута мълчание. Изпълнен бе националният химн. Венци и цветя бяха поднесени от името на институции, граждани, военни формирования. В ритуала участваха военнослужещи от Специалните сили.

Сред присъстващите освен министъра на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, началника на отбраната генерал Андрей Боцев и председателя на Комисията по отбрана Константин Попов бяха народни представители, дипломати, историци, общественици и родолюбиви българи от различни краища на страната.

На възпоминателната церемония присъстваха също представители на Корпуса на НАТО за бързо реагиране в Солун. По този повод министър Каракачанов подчерта доброто сътрудничество с гръцките домакини в Европейския съюз и НАТО.

Министърът на отбраната награди с юбилеен медал за 100 години от края на Първата световна война български общественици, генерали и граждани, съпричастни към каузата за възраждане на паметта за Каймакчалан.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2349 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Семов

2018.09.21 | 03:02

1
Не знам Комунягите ,чии го търсят там,ама нали трябва да се покажат.

Добави коментар

Водещи новини