Емануил Йорданов пред „Новини.бг.”: Младен Маринов е коректен човек и добър професионалист

  • 19 септември 2018 12:09

  • 5388
  • 4
Емануил Йорданов пред „Новини.бг.”: Младен Маринов е коректен човек и добър професионалист
© булфото/архив/

Не са добри честите смени на министри, каквито наблюдаваме от близо три десетилетия насам. Всяка работа изисква поне минимум спокойствие, а то не може да се осигури за кратък период. Това коментира пред „Новини.бг.” бившият вътрешен министър /1999-2001 г.в правителството на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, б.р./ и ексдепутат от СДС Емануил Йорданов.

Тези дни стана ясно, че номинацията на правителството за нов вътрешен министър – досегашният секретар на ведомството Младен Маринов, се одобрява от голяма част от служителите на МВР. Същевременно обаче започнаха стръвни атаки на кандидатурата му от страна политически опоненти на управляващите, както и на някои пряко засегнати нарушители на обществените правила и норми.

Днес най-сетне и президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подписа указа за освобождаването на Младен Маринов от поста му като секретар на МВР. И вероятно утре Народното събрание ще гласува новите трима министри – на МВР, МРРБ и транспорта. Припомням, че предшествениците им бяха освободени по тяхна молба заради трагичната катастрофа в Искърското дефиле, при която загинаха 17 души.

Спор няма, че министрите са политически назначения. Когато обаче освен това са и професионалисти в своите среди, това е комплимент навсякъде по света. Защо тогава у нас е по балкански различно и започна злостна атака срещу единият от претендентите – Младен Маринов, министър на МВР?

„Реакцията на професионалните среди е в резултат на преките впечатления от Младен Маринов. Хората, които дълги години са работили с него, са си изградили мнение. Според мен той е коректен човек и професионалист. Затова не съм изненадан, че се радва на подкрепата на своите колеги. Колкото до останалите – всяко едно мнение е политически мотивирано. Хората, които не одобряват ГЕРБ насочват своя негативизъм към Маринов, независимо от добрите му професионални качества. Този сериал сме го гледали и преди”, коментира бившият вътрешен министър, сега адвокат, юристът Емануил Йорданов.

Доколко обаче е нормално това да се случва в едно развито европейско общество, за каквото претендираме или поне декларираме, че се стремим да заприличаме на такова?

Според Йорданов, развитите общества са малко по- на Запад от нас. „Дремем 10-тина години в ЕС, но в манталитетен аспект не сме мръднали много напред”, коментира той.

„Колкото до забавянето на подписа на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на за освобождаването на Младен Маринов от поста му на секретар на МВР– гафът е на чиновниниците на двете администрации. Добре, че днес се успокоиха и подписът е налице. Навремето и аз съм чакал дълго – седмици, дори са ми отказвани укази на президента, при това в онези години държавният глава Петър Стоянов /президент от 1997г.-2002г./ беше от моята политическа сила – СДС”, смята защитникът:

„Ако Младен Маринов ми поиска съвет, като бивш вътрешен министър, бих му препоръчал да се въоръжи с търпение, здрави нерви и чувство за хумор. Както вече казах, аз го познавам и имам много добро мнение за него.

Не са добри честите смени на министри, каквито наблюдаваме от близо три десетилетия насам. Всяка работа изисква поне минимум спокойствие. То не може да се осигури за кратък период. Самият аз бях министър за година и половина и зная какво означава късия хоризонт. Това ограничава възможностите да се направи каквато и да е реформа нито пък някакви мащабни промени.

"Пожелавам успех на Младен Маринов и дано поне неговите да го подкрепят до край! Изпитал съм горчилката на обратното”, каза в заключение Емануил Йорданов.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5388 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.09.20 | 17:46

4
Тоя плъх от кой канал изпълзя ??????
да

2018.09.19 | 18:23

3
Професионализмът на политическите длъжности от рода на министри и други подобни не трябва да бъде "комплимент" (допълнение, добавка), а основно качество. Тогава може да се разчита на задълбочено решаване на въпросите, по същество, а не в услуга на временни интереси на отделни обществени прослойки и групи.
А утвърждението, че професионълизмът на министрите като комлимент е така по "цял свят", нито е аргумент, нито е агументирано.

2018.09.19 | 17:09

2
откъде изплува тоя презерватив!??!
Хараламби

2018.09.19 | 16:27

1
Този олигофрен къде живее - в България или на Луната.

Добави коментар

Водещи новини