Все още съществуват асансьори, на които не са монтирани известяващи устройства

  • 19 септември 2018 08:47

  • 617
  • 0
Все още съществуват асансьори, на които не са монтирани известяващи устройства
©

Все още съществуват асансьори, на които не са монтирани известяващи устройства. Имаше гратисен срок, който беше даден на живущите да осигурят устройства за двустранна комуникация, но, за съжаление, няма 100% реализация на това изискване, въведено през 2014 година, а крайният му срок беше 2016 година. Това каза Емануела Фролошка, учредител и изпълнителен директор на Фондация "Асансьорна безопасност“ в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР във връзка с вчерашния инцидент, при който загина 10-годишно дете.

Не е ясно какъв е броят на асансьорите в страната, които не изпълняват изискването за работеща система за известяване, както и дали има спрени асансьори, които не изпълняват изискването. Фролошка уточни, че етажната собственост е тази, която трябва да осигури възможността за монтаж на известяващите устройства: „Няма кой друг да плати за подобно нещо, при положение че самото съоръжение е собственост на етажната собственост и всички ние, като живущи и ползватели на асансьор, би трябвало да го третираме като съоръжение, за което носим отговорност“.

Фролошка обясни, че цената на известяващото устройство е около 350 лева: „Това е сума, която се заплаща еднократно и от там нататък се поставят предплатени карти. Факт е, че имаше и доста невероятни легенди, които се носеха в пространството, че сметката щяла да набъбне до 1200 лева. Всъщност проблемът произтече от това, че нямаше толкова широка информираност на населението относно това какви са тези устройства, защо са необходими и какво би струвало на етажната собственост да ги поддържа. Една информационна кампания щеше да заглуши всички легенди, които излязоха в общественото пространство“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини