Министър Димов представи нов апарат за измерване на миризми

  • 14 септември 2018 15:24

  • 521
  • 0
Министър Димов представи нов апарат за измерване на миризми
©

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе представи в Русе апарат за измерване концентрацията на интензивно миришещи вещества. Уредът вече е поставен и работи на територията на автоматичната измервателна станция на Изпълнителната агенция по околна среда в кв. "Възраждане" в крайдунавския град.

По думите на Ненов апаратурата е нова за България. Досега подобно пробонабиране у нас не е извършвано. Целта е да се направи опит за обективизиране на проблема с миризмите, който е много трудно да бъде доказан. Повече от шест месеца отнели на екип от министерството за проучването и намирането на подходящата апаратура и лаборатория.

Уредът може да бъде стартиран чрез "смс" от мобилен телефон - веднага при постъпването на сигнал за миризма на горещия телефон. Взимането на пробата продължава между пет и десет минути. Апаратът напълва два контейнера с въздух. Единият ще бъде изпращан в лаборатория в Италия, където миризмите ще се определят органолептично. На втория ще се прави химичен анализ в друга акредитирана лаборатория.

Резултатите от двете проби трябва да покажат дали съществуват миризми и евентуално какъв е техният вид.

Димов обясни, че експериментът с уреда в Русе ще продължи шест месеца. Той е разработка на италианска фирма и е предоставен безплатно. Ако покаже добри резултати, местните власти ще трябва да решат дали да го закупят и използват. Ще бъдат предвидени и промени в закона за чистотата на атмосферния въздух.

Така ще се дадат права на местните власти да определят възможностите за контрол чрез подобен вид апаратура, включително и санкциониране.

"Началото на този вид пробонабиране поставихме в Русе, защото градът е едно от няколкото места в България, където има сериозни оплаквания от миризми през последните години", каза Димов.

Последвайте канала на

БТА
521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини