Сто години от Дойранската епопея ще бъдат отбелязани тържествено в Троян

  • 12 септември 2018 20:46

  • 1898
  • 0
Сто години от Дойранската епопея ще бъдат отбелязани тържествено в Троян
© Булфото

Сто години от Дойранската епопея ще бъдат отбелязани тържествено в Троян на 15 септември /събота/ с историческа възстановка и откриване на паметник на ген. Владимир Вазов, командир на Девета пехотна плевенска дивизия, в чийто състав е 34-ти пехотен Троянски полк. Това съобщи кметът на общината Донка Михайлова.

Програмата ще започне още в 9.00 часа с панихида в църквата "Света Параскева - Петка". След това с литийно шествие присъстващите ще отидат до паметника на загиналите във войните троянци, където ще поднесат венци и цветя.

След това ще бъде открит паметник на ген. Владимир Вазов. "Това е израз на нашата благодарност към генерала, който организира по доста талантлив за български пълководец начин тази битка.

В резултат на военния талант на ген. Владимир Вазов много троянци са запазили живота си. Ние считаме, че дължим уважение към паметта на ген. Вазов точно за това", посочи Михайлова. Тя изрази благодарност към големия български дарител проф. Иван Гавраилов, който е дарил този паметник на троянци и "по неповторим начин ни вдъхновява да си спомняме тези събития и да се чувстваме горди от това, че сме троянци и българи", добави кметът.

По случай годишнината в Троян над 300 членове на Националното дружество "Традиция" от цялата страна ще пресъздадат битката на Дойранските възвишения в Македония през Първата световна война. Организатор историческата възстановка, която ще започне от 17.00 часа в местността "Турлата", е местният клон на националното дружество.

От 19.00 часа ще бъда открита и изложбата "Светът за българския воин", подредена във фоайето на Народно читалище "Наука - 1870".
На площад "Възраждане" ансамбъл "Българе" ще представи концерт-спектакъла "Осмото чудо".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1898 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини