Правителството се разпореди с имоти

  • 12 септември 2018 14:58

  • 1427
  • 0
Правителството се разпореди с имоти
©

Правителството прие решение за учредяване на сервитут за срок от 10 години върху поземлени имоти в горски територии - публична държавна собственост, в землището на с. Челопеч, община Челопеч.

Площта е в размер общо на 1,072 дка, съобщиха от Министерски съвет.

Вещното право върху имотите се учредява за изграждане и обслужване на подземни довеждащи водопроводи на с. Челопеч. Обектът е обявен за общински обект от първостепенно значение с решение на Общински съвет Челопеч.

Община Челопеч ще заплати цена за учредяване на сервитут за 10-годишния срок в размер на 1 581,00 лева и режийни разноски на стойност 31,62 лева по сметката на Изпълнителна агенция по горите.

По сметката на ДП „Югозападно държавно предприятие“ - Благоевград ще бъдат заплатени цена за компенсационно залесяване в размер на 628,72 лева и цена на дървесината на корен в сегашна възраст за оценяваните насаждения в размер на 531,92 лева с ДДС.

Съгласно друго правителствено решение, чрез Министерство на околната среда и водите държавата ще придобие правото на собственост върху имот с площ 164 кв. м.

Той представлява най-вътрешният пояс на санитарно-охранителната зона около сондаж № Р- 1хг от находището на минерална вода „Крушуна“ - изключителна държавна собственост, в с. Крушуна, община Летница, област Ловеч. Имотът става публична държавна собственост в съответствие с изискванията на чл. 15 от Закона за водите. С предоставянето му на община Летница за управление и стопанисване, се гарантира опазване на сондаж № Р-1 хг и минералната вода.

Министерският съвет прие също така Решение за обявяване на имоти - публична държавна собственост, за имоти - частна държавна собственост, с предоставени права за управление на Министерство на отбраната. За Министерството и Българската армия отпада необходимостта от ползването на имотите - публична държавна собственост, а като имоти - частна държавна собственост, с тях могат да се извършват разпоредителни действия - продажба чрез търг, съгласно Закона за държавна собственост.

Обектите със сменен статут представляват: четири поземлени имота – в с. Ружица, община Болярово, с площ 42 197 кв. м и застроен с 15 сгради; в землището на с. Ягодово, община Родопи, с площ 115 165 кв. м, застроен с 46 сгради; два имота в гр. Лом, единият с площ 47 828 кв. м, застроен с 16 сгради и другият с площ 53 169 кв. м, застроен с 18 сгради; три сгради, намиращи се в землището на гр. Баня, община Карлово, с обща застроена площ 62 кв. м.

С друго правителствено решение имоти - публична държавна собственост се обявяват за имоти - частна държавна собственост и се апотрират в капитала на „Сердика спортни имоти“ ЕАД. Имотите включват спортни обекти и съоръжения, находящи се в гр. София, в с. Долни Пасарел и с, Панчарево, София, в гр. Петрич, в с. Арбанаси, Велико Търново, в гр. Приморско, и в с. Лобош, Перник.

Включването на тези обекти и съоръжения в капитала на „Сердика спортни имоти“ ЕАД ще спомогне да се предприемат действия по модернизирането им, както и за тяхното по-добро управление.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини