Само за месец са извършени 12 197 проверки за контрол на храните

  • 05 септември 2018 14:25

  • 1182
  • 0
Само за месец са извършени 12 197 проверки за контрол на храните
© Pixabay

През месец юли 2018 г инспекторите от отдели “Контрол на храните” при ОДБХ са извършили планов официален контрол (на база оценка на риска) на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведенията за обществено хранене в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Обобщените данни за извършените проверки и предприетите мерки от дирекция КХ при ЦУ на БАБХ са както следва: 

-Общ брой извършени проверки в цялата страна – 12 197 бр.
-Издадени предписания - 716 бр.
-Съставени АУАН – 151 бр.
-Общ брой затворени обекти с временно преустановена дейност – 3 бр.
-Възбранени и насочени за унищожаване храни от предприятия и складове за търговия на едро: 882 108 кг. храни от животински и неживотински произход;
-Възбранени и насочени за унищожаване храни от обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене общо 656,5 кг. и 165 л. храни от животински и неживотински, от които:
-507 кг. храни от животински произход (месни разфасовки и заготовки от червено месо, заготовки от птиче месо, замразена риба и рибни продукти, месни и млечни продукти, свинско и шилешко месо, яйца) - без идентификационна маркировка и данни за произход, изтекъл срок на годност, без етикетировка и търговски документи, неправилно съхранение;
-55,5 кг. храни от неживотински произход - изтекъл срок на годност, без етикетировка;
-94 кг. кулинарна продукция - без маркировка, изтекъл срок на годност, лоша хигиена в обект;
-54 л. сурово краве мляко - без документи за произход;
-111 л. напитки - непълна етикетировка, без етикет на български език, изтекъл срок на годност;
• Възбранени храни от обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене общо 2330 кг. храни от животински и неживотински произход и 296 л. напитки, от които:
-2042,5 кг. замразени зеленчуци - 2 бр. нотификации;
-281,58 кг. замразени зеленчуци - без етикети и търговски документи;
-5,4 кг. месни заготовки-без етикети и търговски документи;
-0,500 кг. хранителна добавка - по нотификация;
-296 л.напитки (бира, безалкохолни и енергийни напитки) - непълна етикетировка, без обявен стопански субект като вносител.
 

През месец Юли 2018 г. дирекция КХ при ЦУ на БАБХ обработи сигнали, запитвания и жалби:
-Общ брой постъпили сигнали – 37 бр., от които: 9 бр. от КЗП; 14 бр. от граждани и бизнесоператори; 8 бр. от други служби и ведомства; 6 бр. онлайн;
-Общ брой запитвания и становища – 98 бр., от които: 30 бр. от граждани и бизнесоператори; 9 бр. от други служби и ведомства; 17 бр. от МЗХГ; 31 бр. от ОДБХ; 11 бр. онлайн.
За периода от 01.07.2018г. до 31.07.2018г. в изпълнение на Заповед № 11-882/23.05.2018г. са извършени 1 753 бр. извънредни проверки, извън текущия официален планов контрол във връзка с продължаващия летен туристически сезон по българското Черноморие. Извършените проверки са в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата „ол инклузив“ и др.

Целта на проверките е установяване съответствието на бизнес операторите с изискванията на действащото законодателство по отношение регистрацията на обектите, хигиенното им състояние (сградов фонд и оборудване, хигиена на персонала, отстраняване на отпадъците), поддържане на Системите за управление безопасността на храните или процедури основани на принципите на НАССР (спазване условията и сроковете на съхранение, изискванията за етикетиране, програми за мониторинг за хигиена и безопасност на храните) и осигуряване на проследимост на хранителните продукти (наличие на документи за произход и безопасност).

За отстраняване на констатираните несъответствия са издадени 157 бр. предписания, съставени са 43 бр. АУАН и временно са затворени 2 бр. обекта поради лоша хигиена. Установените несъответствия са по отношение на: сграден фонд и оборудване, хигиена на обекта и персонала, търговия и предлагане на некоректно етикетирани храни съгласно действащото законодателство, и на храни без идентификационна маркировка за произход и годност, пропуски в записите свързани със Системите за управление безопасността на храните, извършване на дейност в обекти без регистрация по чл.12 от ЗХ.

Възбранени и насочени за унищожаване са 284 кг. храни от животински произход (риба и рибни продукти, месо и месни и млечни продукти) - изтекъл срок на годност, без етикети и търговски документи, неправилно съхранение;

За периода от 02.07 – 27.07.2018 г. в изпълнение на Писмо № 3520–КХ/26.06.2018 г. са извършени 59 бр. извънредни проверки, извън текущия официален планов контрол в обекти с дейност - бутилиране на растителни масла. Проверките са предприети вследствие на писмо от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България (СПРММБ), с информация за предлагащи се бутилирани слънчогледови масла, несъответстващи на изискванията за етикетирането и съмнения относно качествените им характеристики.

За констатираните несъответствия са издадени 5 бр. предписания, които са свързани с пропуски в етикетирането на продуктите (без обявена хранителна стойност на етикета, етикети с неспазена големина на буквите, не посочени данни на отговорния стопански субект) съгласно изискванията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 г.

Обобщеният анализ от проверките показва, че не са установени нарушения по отношение на производството на слънчогледови масла.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини