Красимир Каракачанов: Военната академия трябва да възпитава лидери

  • 03 септември 2018 15:00

  • 1809
  • 3
Красимир Каракачанов: Военната  академия трябва да възпитава лидери
© Булфото (архив)

Военната академия и военните училища трябва да възпитават лидери, които могат да отстояват мнението на Българската армия пред българското общество. Това каза министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността днес, 3 септември, на откриването на учебната година във Военната академия „Г. С. Раковски“, информират от пресцентъра на военното ведомство.

„На Българската армия са необходими лидери. Те трябва да имат достатъчно самочувствие да си казват професионалното мнение, когато политиците бъркат, вземайки решения, касаещи армията и държавата“, подчерта той. По думите на министъра на отбраната – след като обществото изисква от военнослужещите да защитават живота и сигурността му, границите и независимостта на България, обществото трябва да се вслушва в професионалния глас на българския военен.

„Българският офицер и българският командир трябва да е лидер не само сред своите подчинени и в редовете на армията, но и в българското общество. Именно академията и военните училища се местата, където самочувствието на българските офицери трябва да бъде възстановено. Защото Българската армия няма от какво да се срамува в своята история“ – подчерта министърът на отбраната. В своята лекция пред слушатели и преподаватели той се спря на значението на победата на кан Тервел над сарацините през 718 г. в битката пред Константинопол, отзвука ѝ през вековете в Европа, както и съвременните изводи, които могат да бъдат направени.

В своята лекция пред слушателите и преподавателите на Военната академия началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се спря на проведения Преглед на изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., който имаше за цел да определи необходимостта от реорганизиране на военните формирования през втория етап на действие на плана, ресурсното осигуряване, изпълнението на инвестиционните проекти за модернизация и темповете на освобождаване от излишни имоти, имущества, въоръжения, техника и боеприпаси. „Анализът на изпълнението на План 2020 показа, че Въоръжените сили ще продължат и в бъдеще да се развиват и поддържат способности в областите: подготовка, стратегическо развръщане, бойна ефективност, поддръжка, командване и управление, защита и мобилност и информационно осигуряване“, заяви генерал Боцев.

Той изтъкна, че осъществяването на част от разгледаните в компонентите на способностите перспективи, както и развитието на Въоръжените сили, са свързани и със законодателни промени, които могат да бъдат реализирани след извършване на Стратегически преглед на отбраната. Според изготвената пътна карта се предвижда през 2018 г. да започне процесът по неговото провеждане като част от планирания Стратегически преглед на сигурността и отбраната.

„Резултатите от него ще бъдат основа за разработване на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България с хоризонт до 2032 г. и ще определят основните насоки и параметри за развитие на Въоръжените сили до посочената година“, заключи генерал Боцев.

„Военната академия е предприела редица инициативи за развитие на постигнатото. Крачка в тази посока е разкриването на нови актуални специалности. Такава магистърска програма е „киберсигурност“.

Стартира и разработването на програми за обучение в образователно-квалификационната степен „бакалавър“, с което да станем още по-конкурентноспособни в сферата на висшето образование. Наред с напредъка на академичната сфера ръководството на академията е предприело и мерки за подобряване на учебно-материалната база и инфраструктурата на академията“, каза в словото си началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов.

В първия учебен ден министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността връчи пагоните на офицери и преподаватели в академията, които бяха повишени в звание. От началника на най-старото висше военно учебно заведение генерал-майор Груди Ангелов той получи икона на свети Тривелий – кан Тервел Български.

Учебната година в академията започна с тържествен водосвет, отслужен от Негово Високо Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и българския патриарх Неофит.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1809 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
уфффф

2018.09.15 | 00:52

3
Тоя напоследък ръси глупосст след глупост.
ВЯРНО Е

2018.09.03 | 16:21

2
НЕ ТАКИВА ПЕДАЛИ-ПРЕДАТЕЛИ КАТО ТЕБ.
Choky Ice

2018.09.03 | 15:49

1
Karata e Neustoim

Добави коментар

Водещи новини