БАН предлага НИМХ-БАН да остане в състава на Академията - с разширена финансова независимост

  • 21 август 2018 16:28

  • 1374
  • 3
БАН предлага НИМХ-БАН да остане в състава на Академията - с разширена финансова независимост
©

Българската академия на науките /БАН/ предлага Националният институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/ да остане в състава на Академията с разширена финансова независимост на института. За целта се предлага целият бюджет на НИМХ-БАН, включително заплатите на учените и служителите на НИМХ-БАН, да бъде приеман от Министерския съвет на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на средствата за заплати в института като база да се взимат основните заплати в БАН по категории, се казва в прессъобщение от БАН.

В съобщението от БАН се посочва, че НИМХ-БАН поддържа своята предишна позиция за незабавно изваждане на института от структурата на БАН с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Ръководните органи на БАН не приемат ултимативната позиция на НИМХ-БАН. Механичното изваждане на института ще бъде вредно както за БАН и науката в България, така и за качеството на изпълняваната оперативна и експертна дейност от НИМХ-БАН, заявяват от Академията.

На 13 август в Министерския съвет се състоя среща на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г с министъра на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и с директора на НИМХ-БАН проф. Христомир Брънзов. След срещата министър Вълчев съобщи пред журналисти, че по молба на министър-председателя на срещата в МС е било взето решение в срок до следващата сряда /22 август/ ръководствата на Българската академия на науките и на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН да намерят общо решение, което да бъде взето заедно и да е в дух на съгласие. Готови сме да подкрепим всякакво решение, както и съм готов да участвам в разговорите, но това е въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на БАН, заяви тогава министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009. Той обясни, че срещата на 13 август в МС е била заради "категоричното искане от НИМХ-БАН да излезе извън структурата на БАН, което ръководството на БАН на този етап не подкрепя по принцип".

В обръщение, публикувано в сайта на института, от НИМХ заявяват, че категорично отхвърлят предложеното решение от страна на БАН "... целият бюджет на НИМХ-БАН да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на бюджета да се имат предвид единни за БАН основни заплати по категории". Това решение запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си и вместо да реши проблемите в НИМХ, допълнително ще ги задълбочи, посочват метеоролозите. Научно-приложната, оперативната и експертната дейност в НИМХ успяваме да развиваме досега, въпреки традиционното подценяване на резултатите от нея в БАН. Това прави несъстоятелно твърдението на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата на БАН ще доведе до нарушаване на качеството на тези дейности. Напротив, може само да подобри нашите резултати, се посочва в обръщението от Избрания щаб на протеста в НИМХ.

В него се заявява, че "тази демонстрация на неразбиране на проблемите допълнително ни убеждава, че единственият разумен път за нас е напускането на БАН". Страхът на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата й ще е повод за последващо напускане на други институти, е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на "механичното изваждане на института" с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само напомняме, че всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН, коментират метеоролозите.

"Категорично настояваме правителството да вземе незабавно решителни мерки за изваждането на НИМХ от БАН. Декларираме, че ще използваме всички допустими от закона средства да защитим НИМХ и неговата дейност като българската хидрометеорологична служба", заявяват от щаба на протеста в НИМХ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1374 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.08.21 | 16:57

3
И ДИРЕКТОРА СИГУРНО ЩЕ Е С РАНГ НА МИНИСТЪР? ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.
опорна точка

2018.08.21 | 16:50

1
Синоптиците са единствените полезни за обществото в целокупния лапач на пари - БАН, за това феодалните старчета ги дърпат да останат, щото иначе ще лъсне едно гоолямо нищоправене и имитации
опорна точка

2018.08.21 | 16:57

2
да се внушава - синоптиците са единствено полезни, дезрайте тролчета изроди, дерзай другарю директор

Добави коментар

Водещи новини