Празник на динения мед в с. Смилец

  • 21 август 2018 12:16

  • 585
  • 0
Празник на динения мед в с. Смилец
© Pixabay

В село Смилец подготвят четвъртия Празник на динения мед или още Празник на маджуна. Той ще се състои на 26 август в местността "Гезлиджанската чешма" край Смилец. Според организаторите идеята е да се покаже практиката на изваряване на динен мед /маджун/, което е било част от поминъка на хората както в с.Смилец, така и в много други села на Крайдунавска Добруджа.

Всичко се случва още през месец май, когато в народни носии и с песни на уста, се засяват дините на бостана. В самия ден, когато се вари маджуна, пак в народни носии и с песни, с каруци, водени от коне или магарета, хората отиват до бостана и пълнят каруците с дините. Следва цепенето им, варенето на съдържанието в предварително подготвени пещи в земята.

Елемент от празничната програма са и направата на ателиета с конкурсен характер: "Точилката пее" - ръчно приготвена баница; "Кулинарни динени фантазии" - изработка на динени фенери, фигурки от диня и други; "Ревю на народни носии и накити от деца на възраст 0-10 години" - дефиле на оригинална автентична носия на деца.

Целта на празника е да се съхранят и предадат традициите от миналото на младите хора, да се изгради у тях желание към опазване, съхраняване и предаване на местното културно-историческо и природно наследство, казват организаторите от кметството в с. Смилец и самодейците при НЧ "Светлина -1906 - Смилец".

Последвайте канала на

Нора Виткова
585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини