Икономист: Стажът като изискване при пенсионирането трябва да отпадне

  • 16 август 2018 08:05

  • 29957
  • 3
Икономист: Стажът като изискване при пенсионирането трябва да отпадне
© Bulgaria on air

Стажът като изискване при пенсионирането трябва да отпадне. Вместо това би било по-справедливо да се отчита колко си внесъл, тоест колкото си внесъл, толкова да ти дължи пенсионния фонд. Това каза в сутрешния блок на Bulgaria on air икономистът Георги Вулджев по отношениe на втората пенсия.

Той допълни още, че цялата пенсионна система трябва да се реформира и преразгледа, за да може българите да получават по-справедливи пенсии.

,,За трета поредна година се очертаваме да имаме бюджетен излишък. В този ред на мисли трябва да се мисли в дългосрочен план, да се спестяват тези пари в случаи на кризи, а не просто да се харчат за други разходи'', добави Вулджев.

Финансистът Мика Зайкова от своя страна коментира, че когато вноските ти са малки, е нормално и пенсията, която взимаш, да е малка.

,,Между 2000 и 2010 година се намалиха осигурителните вноски, за да стимулираме бизнеса. Така че когато вноската е малка, и пенсията ще ти е малка. Изглежда, че пенсионната ни система  е направена така, за да получаваме мизерни пенсии'', обясни Зайкова.

Накрая тя заяви, че в т.нар. Сребърен фонд към днешна дата има около 3 милиарда лева, вместо предвидените 15 милиарда.

Последвайте канала на

Владимир Василев
29957 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Stamat

2018.08.17 | 09:00

3
Зайкова, вие бандата на синдикатите, трябваше точно това да промените в човеконенавистната система, а не да сервилничите на бизнеса и на кой ли още не!Сега започнахте- системата била такава и онакава. Безполезни сте като цицка на бик!
Някоя

2018.08.16 | 16:52

2
Някой новоизлюпен икономист понеже е още младичък и е далеч от д... му не отдава значение на стажа, а само на вноските. Това да работиш на държавата в тези години на смяна на обкествения строй и новите експлоататори бизнесмени 45 - 50 години нищо ли е, господа знаещи? Или толкова знаете! Пенсионирането като акт няма ли и един друг ПО-ЧОВЕШКИ СМИСЪЛ или е само съвкупност от избирателно подбрани от вас за пореден път цифри? Наистина ли ни смятате за глупаци, само защото не ви вдигаме стачки и работим тихо и безропотно? Стажът не изтощава достатъчно хората? Ден след ден докато грохнат. Като толкова знаете защо не спомете и ние да знаем как ще ни се образува пенсията, колко процентно ще представлява тя от средната работна заплата за страната (примерно), с колко ще се повиши основната пенсия ако си примерно допълнително осигуряван в последните 30 години. Изчислете го. Ние на практика не знаем за какво бъдеще работим. И както безогледно завишихте пенсионната възраст - то кой ще доживее пенсия?

2018.08.16 | 13:26

1
Да вярно е, че вноските са малки, обаче масово се работи за символично възнаграждение. Това кога ще се промени?

Добави коментар

Водещи новини