Патриарх Неофит взе участие в тържествена литургия по повод Успение Богородично

  • 15 август 2018 16:46

  • 1220
  • 0
Патриарх Неофит взе участие в тържествена литургия по повод Успение Богородично
© Св. Синод

В днешния ден Пресветата Дева показва на всички нас изпълнението на онова, към което сме призвани и ние – кръстените в името на нейния божествен Син. С края на своя земен живот тя ни сочи онова, което трябва да бъде и лична съдба на всеки от нас, които изповядваме Христа Спасителя, които живеем в Неговата Църква и според силите си се движим по посочения ни от Него тесен път към спасението, каза в словото си Светейшият патриарх Неофит след края на тържествената св. Литургия, в която той взе молитвено участие в Троянската св. обител, съобщиха от Светия Синод.

Молитвено съучастваха и стотици православни християни от цялата страна. В ранната утрин бе извършена полунощница и литийно шествие с плащаницата, на която е изобразен празникът Успение Богородично.

Тайнството Евхаристия предстоя Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и съслужи с Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, братя от манастира, свещ. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, свещеници и дякони от столицата.

В края на богослужението Негово Светейшество се обърна със слово към събралото се множество. В словото си той каза, че „както животът на Божията майка е образец и пример за живота на всекиго от нас, така и нейното славно Успение е онзи славен завършек на всеки християнски живот и онзи свят венец, който Всеблагият и човеколюбив Бог иска да бъде завършек и увенчаване и на всеки от нас. Защото, както свидетелства апостолът, сега, когато сме освободени от греха и сме станали Божии раби, плодът от нашия живот трябва да е „светост, а краят - живот вечен”, каза още той.

„Радостен съм в този светъл празничен ден да бъда в скъпата на сърцето ми Троянска света обител, в която започна някога монашеският ми път и в която сам съм почувствал силата на божествената благодат под Покрова на Божията майка.

Нека по нейните свети молитви и нейното усърдно небесно застъпничество за всеки, който е поел по нелекия, но спасителен монашески път, Бог щедро да благоволи над това свято място и да укрепва подвизаващите се в него братя, а за всички благочестиви поклонници, стичащи се тук, Троянският манастир всякога да бъде място за утеха и укрепване в християнския живот и подвиг, за благословение и духовна радост”, добави още Негово Светейшество.

По време на тържественото богослужение, манастирът посети и министър-председателят Бойко Борисов, който видя реновираното и реставрирано старо крило на света обител.

По традиция бе извършено и литийното шествие с чудотворната икона на Божията Майка - Троеручица, в което се включиха стотици православни християни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1220 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини